THAAD: Balistik Füzelere Karşı Küresel Kalkan

THAAD: Balistik Füzelere Karşı Küresel Kalkan

Lockheed Martin tarafından üretilen Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) sistemi, hem atmosfer içindeki hem de dışındaki balistik füzeleri etkisiz hale getirmek için tasarlanmış modern bir hava savunma sistemidir. THAAD, yüksek irtifa imha yeteneği ile dikkat çekerken, hareketli yapısı ve gelişmiş X-band radar sistemi sayesinde tehditleri erken aşamada tespit edebilir.

Sistem, kinetik imha teknolojisi kullanarak, patlayıcı başlık olmadan hedeflerini vurur ve bu sayede isabet oranı yüksek, yan etkiler ise minimum düzeyde tutulur. 200 km'ye kadar menzil sunan THAAD, özellikle Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin balistik füzelerine karşı kritik bir savunma mekanizmasıdır.

Bugüne kadar ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan tarafından kullanılan THAAD, ABD'nin Mart 2022'de gerçekleştirdiği 1,42 milyar dolarlık anlaşma ile daha da genişletilmiştir. Suudi Arabistan, 2028 yılına kadar 7 batarya tedarik etmek için 15 milyar dolarlık bir anlaşma imzalarken, BAE'de de sistemin başarıyla kullanıldığı kanıtlanmıştır. THAAD, uluslararası güvenlikte önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri