Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2025-2027 OVP'yi Açıkladı

Cevdet Yılmaz, 2025-2027 Orta Vadeli Programı'nda ekonomik hedefleri ve politikaları paylaştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yeni Ekonomik Planı Açıkladı

2025-2027 Dönemi Orta Vadeli Programı (OVP) kapsamında önemli veriler ve hedefler ortaya kondu. Yılmaz, uluslararası rezervlerin artışı ve sürdürülebilir büyüme için belirlenen ekonomik politikalar hakkında bilgi verdi.

Uluslararası Rezervler Artıyor

Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamada, 26 Mayıs 2023 tarihinde uluslararası rezervlerin 98,5 milyar dolar seviyesinden, 23 Ağustos 2024 itibarıyla 150,4 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

OVP'nin Hedefleri

Yılmaz, OVP'nin hedeflerinin makroekonomik politikalar belirlemek, bütçe dengesi ve borçlanma durumunu ele almak olduğunu söyledi. Ayrıca programın kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içerdiğini vurguladı.

Siyasi Belirsizliği Aşmak

Yılmaz, geçen yılki genel seçimlerin ardından siyasetteki belirsizliğin sona erdiğini ifade ederek, sonrasında uygulanan ekonomi programı ile bu belirsizliklerin giderildiğini kaydetti.

İstihdam ve Büyüme Verileri

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin %5,1 oranında büyüme gösterdiğini ve yılın ilk yarısında milli gelirin büyümesinin %3,8 olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl karşılaştırıldığında 1 milyon 105 bin ilave istihdam sağlandığını söyledi.

Cari İşlemler Açığında Azalma

Cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 4 seviyelerine düştüğünü belirten Yılmaz, Haziran 2024 itibarıyla bu oranın %2,2'ye gerilediğini açıkladı.

Ekonomi Politikalarının Başarısı

Yılmaz, Türk lirası mevduatlarının payının geçen yılın 39 seviyesinden %54 seviyesine yükseldiğini belirterek, bu gelişmelerin ekonomi politikalarının etkisini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Sonuç

Yılmaz, 2023 yılı bütçe açığının deprem harcamaları düşüldüğünde %1,6 seviyesine gerilediğini belirterek, depremin etkilerinin geçici olduğunu ve bu harcamaların yatırım niteliği taşıdığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program'ı (OVP) toplantısına katılarak açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri