Kamu ihalelerine yönelik flaş düzenleme!

Kamu ihalelerine ilişkin yönetmelik yayımlandı. Resmi Gazete'de, KİK'in başvuru bilgilerinde değişiklik yapılmasını gerektiren kurallar ve mal alımları, inşaat işleri, hizmet alımları ve danışmanlık hizmetleri alımlarına ilişkin kurallar yayınladı. İşte detaylar.

Kamu ihalelerine ilişkin yönetmelik yayımlandı. Resmi KİK'in mal alımları, inşaat işleri, hizmet alımları ve danışmanlık hizmeti alımlarına ilişkin düzenlemelerinde değişiklik yapan uygulama tebliğleri ve yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.


Kamu İhale Kurumu (KİK), mal alımları, inşaat işleri, hizmet alımları ve danışmanlık hizmetlerinin alımına ilişkin kurallar belirlemiştir. 15 Haziran'dan sonra ihalelerde, girişimcinin şirket olması halinde, sözleşmenin ifası sırasında ortaklık fiyatlarının değiştirilebileceği haller düzenlendi.

Girişimcinin adını ve türünü değiştirmesi, bir satın alma ya da yeni bir şirket kuruluşuna katılması durumunda iş deneyim belgesinin nasıl verileceği düzenlenir.

Düzenleme kapsamında değersiz unsurların kullanımı işlevsel ve verimli hale getirilecek.

Ultra ucuz tekliflerin yayınlanması sürecini iyileştirmek ve inşaat sözleşmeleri için açıklanamayan teklifler (beklenen fiyat eşiğinin altındaki ihaleler) sunan teklif sahiplerinin tekliflerini reddetmek için şu anda kullanılan para miktarı yarıya yükseltilecek.

Mal alımlarına ilişkin ihale usullerinde numune değerlendirme usulleri, hizmet alımı sözleşmelerine ve yaptırımlara uyulmaması, kısmi ihalelere açık hizmet alımı ihalelerinde her parça için ayrı sözleşme yapılmasına ilişkin kurallar çıkarıldı.


PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI OLMAYAN HİZMET ALIMLARI

Personel istihdamı gerektirmeyen hizmet alımlarında tek fiyat teklifleri tablosunda personel için ayrı satır açılarak işçilik maliyetleri dikkate alınmaktadır. Tahmini personel maliyetleri, sözleşme maliyetleri ve genel giderler de dahil olmak üzere minimum işçilik maliyetlerinden az olmamalıdır. Öte yandan, bu tür hizmet alımlarında sözleşme maliyetleri ile genel maliyetlerin (damga vergisi vb.) hesaplanmasında ve kullanılan ağırlık oranlarını gösteren sabit katsayıların belirlenmesinde dikkate alınması gereken hususlara ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

PAZARLIK USULÜYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN İHALELER

Bildirilmesi zorunlu olmayan pazarlık usulü ihalelerde, ihaleye davet edilen istekliler, davet edilmeyen gerçek/tüzel kişilerle şirket/konsorsiyum kurabilirler.

Anonim şirketlerde, ilgili mevzuat uyarınca yapılan işlemler sonucunda hissedarlar ve hisse senedi fiyatları değişmediği takdirde, bu değişikliklere ilişkin belgeler elektronik ortama (EKAP) yüklenmemişse teklifler değerlendirme dışı bırakılmayacaktır.

SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORCUNUN ÜST LİMİTİ 5 BİN TL

1 Ekim'den sonrasında açıklanan tekliflere ek olarak teklife katılmayı engeli olan sosyal sigorta primi nihai borcunun üst sınırı 5 bin lira olarak belirlendi.

İhale, satın alma ve sözleşme süreçlerinde EKAP üzerinden yürütülen iş ve işlemleri düzenleyen elektronik ortamda yürütülen kamu ihalelerine ilişkin yönetmelik ve eki "Elektronik ihaleye uygulanacak idari şartname" Ortamı ve ilgili diğer mevzuat yönetmelik 15.01.2025 tarihinde yürürlüğe giriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri