Avusturya Genel Seçimleri Öncesi Aşırı Sağ Endişeleri Artıyor

29 Eylül'de yapılacak seçimlerde FPÖ anketlerde önde, sivil toplum kuruluşları endişeli.

29 Eylül'de Avusturya'da Genel Seçimler Yapılacak

Avusturya'da 29 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek genel seçimler öncesinde, son anketler Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ)'nün %27 oy oranıyla lider konumda olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, birçok kesimde endişe yaratıyor.

Sivil Toplum Kuruluşlarından Uyarılar

Sivil toplum kuruluşları, FPÖ’nün önde gitmesinin demokratik değerler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. İnsan hakları alanında çalışan SOS Mitmensch örgütünün Başkanı Zeynep Burçak, "Aşırı sağcı partinin zaferi, demokrasimiz için tehlikeli olabilir," diyerek endişelerini dile getirdi.

Seçim Sonrası Koalisyonun Zorluğu

Genel seçimlerin sonucunu etkileyebilecek diğer partiler ise FPÖ ile koalisyon görüşmelerine açık olmadıklarını belirtiyor. Özellikle merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP), FPÖ’nün lideri Herbert Kickl’in riskli bir figür olduğunu savunarak böyle bir seçeneği reddetti.

Demokrasi ve Göçmen Hakları Üzerine Tartışmalar

Burçak, göçmen hakları ve toplumsal uyum konularında da önemli noktalara değindi. "Pasaport fark etmez" kampanyasıyla, Avusturya'da yaşayan fakat vatandaşlık hakkı bulunmayan kişilerin oy kullanma hakkı elde etmesi gerektiğini savundu.

Seçimlerin Olası Sonuçları ve Gelecek

Seçimlerin ardından Avusturya'nın ne yönde ilerleyeceği merak konusu. 6.4 milyon seçmenin oy kullanması beklenirken, FPÖ’nün yükselişi, toplumun çoğunluğu üzerinde bir belirsizlik yaratıyor. Seçmenlerin yarısından fazlası, diğer partilerin FPÖ ile koalisyona karşı olduğunu belirtiyor.

Burçak, "Başımızdaki Cumhurbaşkanı, kazanacak olan bir adaya bu görevi vermeyeceğini söylüyorsa, toplumda bir karışıklık yaşanabilir," diyerek seçim sonrası dönemin zorlu olabileceği konusunda uyardı.

Avusturya'da 30 yılı aşkın süredir insan hakları alanında çalışmaları ve aşırı sağa karşı yürüttüğü faaliyetleriyle tanınan sivil toplum kuruluşu SOS Mitmensch'in Başkanı Zeynep Burçak, AA muhabirine, pazar günü yapılacak seçimi değerlendirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri