Başkan Tugay İzmirlilere verdiği sözü tuttu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın 31 Mart yerel seçimlerinden önce söz vermiş olduğu Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Genel Müdürlüğü, belediyenin iştiraki olan İzmir İnovasyon ve Teknoloji tarafından kuruldu. Yeni departman, İzmir'i daha yaşanabilir ve aynı zamanda sürdürülebilir bir şehir haline getirmek için akıllı teknolojiyi kullanma misyonu üzerinde çalışacak.

İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş., İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştirakidir. Proje kapsamında Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Başkan Dr. Cemil Tugay'ın seçim vaatlerinden biri de Müdürlüğün, İzmir'i yapay zeka alanında lider şehir haline getirme hedefiyle inovasyon ve aynı zamanda teknoloji odaklı projeler gerçekleştireceği yönünde.

Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Müdürlüğü ağırlıklı olarak akıllı ulaşım sistemlerine odaklanacak. Temel amaç, trafik yönetimiyle toplu taşıma hizmetleri optimizasyonu yoluyla şehirdeki trafik sorunlarını azaltmaktır. Bölümün diğer çalışma alanları arasında akıllı enerji çözümleriyle şehirlerin enerji verimliliğinin artırılması ve ayrıca da sürdürülebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılmasına yönelik yapay zeka desteği olan projeler üzerinde çalışmak yer alacak.

"Mobilite Teknolojileri"


Trafik akışı optimizasyonu ve sürücü davranış analizi de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılacak. Örneğin, gerçek zamanlı veriler analiz edilerek sürücülere trafik sıkışıklığını önlemek adına alternatif rotalar önerilebilir.

"Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi"

Toplu taşımalarda güzergah optimizasyonuyla birlikte, tahmini varış süresi, yolcu yoğunluk analizi vb. amaçlarla kullanarak daha güvenilir ulaşım hizmeti sunulacaktır.

"Sürdürülebilir Enerji Sistemi"

Enerji talebini tahmin edebilmek, üretimin optimizesini sağlamak, ve akıllı şebekeleri yönetmek, enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkiyi azaltmak için kullanılır.

"Büyük Veri Uygulamaları"


Büyük veri analitiğinde veri madenciliği ile tahmine dayalı analitiğin kullanılması, çeşitli sektörlerde karar verme süreçlerini iyileştirir.

"Trafikte Yapay Zeka Uygulaması"

Trafik akışının optimizasyonu, kaza tahmini ve hız tespiti gibi alanlarda trafik yönetimiyle birlikte güvenliğini de artırır.

Belediye hizmetlerinin yapay zeka destekli yazılımlarla desteklenmesi ve planlanmasının da yer alacağı projede atık arıtma, su ve enerji dağıtımı, otopark yönetimi, altyapı geliştirme ve nüfus talep yönetimi gibi belediyenin mevcut hizmetlerini daha da verimli hale getirilecektir. Ayrıca kentsel planlama ve kentsel dönüşüm projelerine yönelik veri analizleriyle simülasyonlar yaparaksürdürülebilir ve yaşanabilir kentlerin oluşmasına katkıda bulunulacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri