BM İnsan Hakları Konseyi 57. Oturumunu Cenevre'de Başlattı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Cenevre'deki oturumda insan hakları ihlallerini vurguladı.

BM İnsan Hakları Konseyinin 57'nci Oturumu Cenevre'de Başladı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi (İHK), Cenevre'deki ofisinde 57'nci oturumunu başlattı. Oturum, Büyükelçi Omar Zniber liderliğinde gerçekleştirildi.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ten Açıklamalar

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, dünya genelinde insan haklarının uygulanmasında siyasi liderliğin eksik kaldığını belirtti:

"Dünya genelinde evrensel insan hakları pahasına güç elde etmek için derin köklü dinamikler harekete geçiriliyor. Nefret etme dili ve kadın düşmanlığı normalleşmiş durumda. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı toplumları etkilemeye devam ediyor."

Sudan ve Gazze'deki Krizler

Sudan'daki iç savaşın neden olduğu insani krize de değinen Türk, "Sudan'da 20 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Dünya, bu duruma göz yumamaz." şeklinde konuştu.

Gazze'de 7 Ekim'de başlayan çatışmalara işaret eden Türk, İsrail saldırılarında 40 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, birçok insanın yaralandığını ve zorla yerinden edildiğini belirtti.

Uluslararası Toplumun Rolü

Türk, savaşı sona erdirmek ve bölgesel çatışmalara engel olmak için acil eylemlerin gerekliliğini vurguladı:

"Uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına saygı gösterilmelidir. İşgal altındaki Filistin topraklarındaki durumu ele almak acil bir ihtiyaçtır. Sürekli hoşgörüsüzlükler ve nefret dolu söylemler, savaşların kalıcı hale gelmesine yol açıyor."

İHK'nin 57'nci oturumuna, dünya genelinden birçok ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisi katıldı. Oturum, 11 Ekim'de sona erecek ve 30 etkileşimli diyalog toplantısına ev sahipliği yapacak.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin (İHK) 57'nci Oturumu, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri