İzmir Büyükşehir Belediyesi sivrisinek ve haşerelere karşı ilaçlama başlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sivrisinek ve haşerelere karşı mücadelesi tüm hızıyla devam ediyor. İklim krizinin etkisi ile birlikte sivrisinek sayısında artış görülen kentin 30 ilçesinde 300.000 noktaya yayılmış 380 kişiden oluşan 27 ekiple birlikte, günümüzün ileri teknolojileri kullanılarak dezenfeksiyon çalışmaları yapılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, başta sivrisinek olmak üzere zararlılarla mücadelesini aralıksız sürdürüyor. Küresel iklim krizi ve aynı zamanda değişen yağış düzeni nedeniyle artan sivrisinek popülasyonlarıyla mücadele etmek için ekipler, yılın 12 ayı boyunca 30 ilçedeki 300.000 alana böcek ilacı sıkıyor. Çalışmalar aralarında biyolog, kimyager, tarım-gıda mühendisi ve agronomistlerin de bulunduğu 380 kişiyle gerçekleştiriliyor.

Hamamböcekleri, karasinekler, fareler ve pirelerin yanı sıra, özellikle Güneydoğu Asya'da yaşayan ve kentte yaşayan iklim koşullarına uyum sağlayan istilacı tür olan Asya kaplanı sivrisineğine (Aedes albopictus) karşı da ek önlemler de alınıyor.

İklim krizi sinek popülasyonlarını şimdiden etkiliyor!


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü'nde Vektör Mücadele Birimi görevli ekiplerden sorumlu Ziraat Mühendisi Sedat Özdemir,konuya ilişkin açıklamasında İzmir'in yıllık ortalama olarak sıcaklığının yaklaşık 15 santigrat derece olduğunu ve hey etkisi altında bu organizmaların her ay büyümeye devam ettiğini söyledi. İklim değişikliğinin birçok organizmanın uyum yeteneğini nasıl etkilediğini aktaran Özdemir, İklim değişikliğinin etkisiyle birçok farklı tür görülebiliyor. Üstelik kış aylarında orada bulunmaması gereken canlılar bile hayatta kalabiliyor. Çünkü yağış ve sıcaklıktaki değişiklikler bu organizmaların yaşam alanı bulmasına imkan tanıyor” diye konuştu.

"Vatandaşlarımız da önlem almalılar"

Sedat Özdemir, özellikle suyun durgun olduğu alanlarda menhol, fosseptik, yağmur perdesi gibi alanlarda düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz ama buradaki insanların da önlem alması gerekiyor. Faaliyet gösterdiğimiz alanların yanı sıra canlı organizmaların üreyebileceği alanlar da olabilir. Örneğin bahçedeki su birikintileri, kapı önünde saksı veya kovalarda biriken sular larvaların üreyebileceği yerlerdir. Bu yerlerde su bırakmayın veya suyu düzenli olarak değiştirmeyin. “Vatandaşlarımızın göremediğimiz alanlarda kişisel tedbirlerini alması halinde daha iyi sonuçlar elde edebiliriz.”


Kullanılan ilaçların çevreye ve insan sağlığına hiç bir zarar vermediğini hatırlatan Sedat Özdemir, “Ulaşamadığımız bölgelerde amfibi araçlarımızla çalışıyoruz. Halk sağlığını tehdit etmemek ve diğer canlılara zarar vermemek adına organik larvisitler kullanıyoruz. Ayrıca karasinek tuzakları ile karasinek popülasyonu durumunu azaltmaya çalışıyoruz. İnsanlara hastalık bulaştıran organizmalara karşı savaşıyoruz. İlaç yalnızca bu tür organizmalar üzerinde çalışır. Diğer canlı türlerine zarar vermiyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri