İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener'den Faiz Değerlendirmesi

Mahmut Özgener, enflasyon hedefleri ve istemeden faiz indirimlerine karşı ihtiyatlı olunması gerektiğine vurgu yaptı.

İzmir Ticaret Odası Başkanı'ndan Faiz Yorumları

Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Odası'nın eylül ayı olağan meclis toplantısında yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankası'nın sözlü yönlendirmelerine dikkat çekerek, enflasyon ve faiz oranlarının birbirleriyle bağlantılı olduğunu ifade etti. Kendisi, "Mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon yüzde 1,5 seviyesinin altına düşmeden ve 2025 asgari ücret artışının bu hedefi destekleyeceğine dair kesin bilgi olmadan faiz indirimine gitmekten kaçınılmalıdır" dedi.

Global Faiz Gelişmeleri

Özgener, ABD Merkez Bankası'nın (FED) 50 baz puanlık faiz indirimine gittiğini hatırlatarak, Avrupa Merkez Bankası'nın da benzer adımlar attığını belirtti. Bu bağlamda, Rusya’nın faiz artırımına gittiğini gözlemlediklerini vurguladı.

Kendi Ekonomik Durumumuz

Özgener, Türkiye'de yüksek enflasyon seviyeleri ve geç başlanan parasal sıkılaştırmanın, faiz kararları üzerinde etkili olduğunu dile getirdi. "KOBİ'lerimizin finansmana erişiminde ihtiyaç duyulan faiz indirimlerinin, enflasyonda yaşadığımız zorlukları tehlikeye atmadan dikkatlice ele alınması gerektiği inancındayım" dedi.

Dış Ticarette Olumlu Gelişmeler

İzmir'in Temmuz ayı dış ticaret verilerine de değinen Özgener, ihracatın yüzde 9 artarken, ithalatın ise yüzde 11,7 azaldığını belirtti. "Dış ticaret tablosundaki bu olumlu gidişatın devamını umuyoruz," dedi.

Yeni Projeler ve Hedefler

Özgener ayrıca, bilişim sektörüne yönelik başlatılan Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER) ile ticaret bakanlığından onay alan ilk proje olduklarını belirtti. Bu projenin, bilişim sektöründeki üyelerin ihracatına katkı sağlamayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) eylül ayı olağan meclis toplantısı yapıldı.

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) eylül ayı olağan meclis toplantısı yapıldı.

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) eylül ayı olağan meclis toplantısı yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri