Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, BDT Zirvesinde Önemli Açıklamalarda Bulundu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, BDT zirvesinde uluslararası işbirliği ve güvenin önemini vurguladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in BDT Zirvesindeki Mesajları

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Tokayev, zirvenin amacının jeopolitik istikrarsızlık ve küresel dinamiklerin değişmesi bağlamında BDT'nin işlevselliğine yeni bir ivme kazandırmak olduğunu belirtti.

Topluluğumuzu Koruma Vurgusu

Tokayev, "Topluluğumuzu korumalıyız. Bu amaç doğrultusunda karşılıklı güveni artıracak etkili önlemler almalı ve devlet başkanları düzeyinde eleştirel saldırılardan kaçınmalıyız" dedi. BDT'nin 1991'deki Alma-Ata Deklarasyonu temelinde kurulduğunu hatırlatarak, örgütün potansiyelinin güçlendirilmesinin Kazakistan için büyük bir öncelik olduğunu ifade etti.

Ortak Adımlar ve İşbirlikleri

Tokayev, Kazakistan, Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış anlaşması imzalama konusundaki ortak çabaların memnuniyetle karşılandığını belirtti. Ayrıca, Orta Asya ülkeleri arasındaki sınırların belirlenmesi sürecinde kaydedilen ilerlemenin de önemli olduğunu vurguladı.

Ekonomik İşbirliği ve Dijitalleşme

Ticaret ve ekonomik konuların BDT'nin sürekli odak noktası olması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tokayev, endüstriyel işbirliği, gümrük işlemlerinin basit hale getirilmesi ve dijital teknolojilerin entegrasyonu gibi konuların önemini belirtti.

Fuar Ticaretine Davet

Fuar ticaretinin artan önemiyle ilgili olarak, BDT ülkeleri arasında her yıl bir şehirde zanaatkar ve çiftçilerin katılımıyla fuar düzenlenmesini önerdi. İlk fuarın, tarihi İpek Yolu üzerindeki önemli bir şehir olan Taraz'da yapılması için hazırlıklara başlanacaktır.

Güvenlik Konsepti Üzerine Düşünceler

Son olarak, Tokayev, "Avrasya Güvenlik Konseptinin" ortak geliştirilmesi konusunun önemine dikkat çekerek, bu tartışmalar için en uygun platformun BDT olduğunu söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin liderler zirvesinde konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin liderler zirvesinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri