İzmir'de yaşayan Orhan Şenci, çeşitli nedenlerle kesilen ve kesime gönderilmek zorunda kalan zeytin ağaçlarını budama, budama ve yetiştirme teknikleriyle ekonomiye kazandırıyor. İşte detaylar...
İZMİR'DE KESİLMEK İSTENEN ZEYTİN AĞAÇLARI BURADA HAYAT BULUYOR
Çeşitli nedenlerle kesilen ve mezbahaya gönderilmek istenen zeytin ağaçlarını satın alan Orhan Şenci, bunları İzmir'deki bahçesinde toprağa iade ederek, mühendislik budama, budama ve dikim işlemleriyle peyzaj unsuruna dönüştürdü.
Bayındır ilçesine bağlı Söğütören Mahallesi'nde yaşayan 57 yaşındaki Şenci, 24 yıl önce bahçeden kesilen zeytin ağaçlarının kesilmek üzere olduğunu öğrenince satın aldı.
Kesmek istemediği ağaçları köklerine zarar vermeden bahçesine taşıyarak saksılara koyan Şenci, o dönemde yaptığı fidan dikiminden vazgeçerek budama, bakım ve dikim ipuçlarına başladı. İki oğluyla birlikte zeytin ağaçlarıyla "bonsai” tekniğini uyguladı.
Şenci, 24 yıl boyunca çeşitli nedenlerle atılan zeytin ağaçlarını satın alarak bahçesinde "bonsai zeytin ağacı" haline getirdi.
HER BİRİNE 3 YIL EMEK VERİYOR
Bahçesinde yetiştirdiği zeytin ağaçlarına bakım yapan ve 3 yıl süren çalışmanın ardından görsel değer katan Şenci, kesilmekten kurtardığı ağaçları lüks, seçkin villalara ve alışveriş merkezlerine peyzaj amaçlı satıyor. Şenci yurt dışından gelen taleplere de cevap vererek ürünlerini konteynerlerle gönderiyor.
Orhan Şenci, 24 yıl önce bu işe başladığında çok az kişinin süs amaçlı bitki yetiştirdiğini söyledi.
Ağaç olacak ağaçları kurtararak doğaya kazandırdığını belirten Şenci, ürünlerinin bahçesini değiştirmek isteyenler tarafından satın alındığını kaydetti.
Artık bunun bilindiğini ve ağaçlarını feda edenlerin bu noktaya ulaştığını söyleyen Şenci, şöyle konuştu:
“Onlardan ücret karşılığında satın aldık. Bahçeden topladıktan sonra oğlum önce budadı. Kafanın kesilmesi doğru yapılmazsa iyi görünmeyecektir. Çocuklar bunu bildikleri için doğru yaparlar. Ağacı kılcal damarlarına zarar vermeden söküyor, kamyona yükleyip üzerini özenle kapatıyoruz. Bir kamyonla bahçemize geldi. Burada saksılarda yetiştiriyoruz. “Ekim’den sonra satışa kadar 3 yıl bakım süresi olacak.”
Aldıkları ağaçların arasında çok yaşlı ağaçların da bulunduğunu belirten Şenci, “Elimizde bulunan en genç ağaç zaten 30 yaşında. Bahçemizde yaşı 2.500'e kadar olan ağaçlar bulunmaktadır. Bu ağacın 2500 yaşında olduğunu öğrendik. Damarlar boyutlandırılır ve içten boşaltılır. Bu ağaç, oduna dönüşmesin diye büyük miktarda kesildi." Özenle muhafaza edip bahçeye geri getirdik. Bu çok nadir bir bitkidir. "Buna dikkat ediyoruz" dedi.