Kütahya'nın Tavşanlı Höyük'ünde 4 Bin Yıllık Mühür Bulundu

Tavşanlı Höyük'te yapılan kazılarda, 4 bin yıl öncesine ait bir mühür keşfedildi.

Kütahya'nın Tavşanlı Höyük'ünde Tarihi Keşif

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki arkeolojik kazılarda, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde bir mühür gün yüzüne çıkarıldı.

Tavşanlı Höyük Kazısı

Havadan yapılan çekimlerle kalp şekliyle öne çıkması nedeniyle "Kütahya'nın kalbi" olarak adlandırılan Tavşanlı Höyük kazısı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan öncülüğünde devam ediyor.

Tarihi Yerleşim Alanı

Yapılan arkeolojik çalışmalarda, Koloni Çağı'nın sonlarında gerçekleşen bir saldırı sonucunda tamamen yakılıp yıkıldığı tespit edilen antik yerleşim alanında, yaklaşık 4 bin yıllık mühür keşfedildi. Bu bulgu, antik dönemde doğu ile batı arasında ticaret yollarının varlığına işaret ediyor.

Ticaret Yollarının Önemi

Tavşanlı Höyük'ün bulunduğu bölgede antik dönemdeki ekonomik ağların bir parçası olduğu ve Batı Anadolu'nun ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda yer aldığı ortaya çıkıyor. Kültepe ve Acemhöyük'teki gibi seramik mühürlere de rastlanması, bu bölgenin ticari önemini artırıyor.

Geçmişten Günümüze İzler

Geçmişi 8 bin 100 yıl öncesine uzanan Tavşanlı Höyük'te, Tunç Çağı'nda 3 bin 700 yıl önce meydana gelen bir saldırıda hayatını kaybeden iki kişiye ait iskeletlerden biri, oldukça iyi korunmuş olan karbonize beyin ve deri kalıntılarıyla dikkat çekiyor. Kazılarda ayrıca 3 bin 300 yıllık mühür, hançer, bakır ve gümüş atıkları, çanak ve çömlek gibi çok sayıda eser bulunmuştur.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazıda, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde mühür gün ışığına çıkarıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri