Rusya'nın Özbekistan'da Nükleer Enerji Santrali Kurma Projesi Başladı

Özbekistan'da Rusya'nın inşa edeceği nükleer enerji santrali için protokol imzalandı. Proje, Orta Asya'nın ilk nükleer santrali olacak.

Özbekistan'da Nükleer Enerji Dönemi Başlıyor

Rusya, Özbekistan'da inşa edeceği nükleer enerji santrali projesine ilişkin önemli bir adım attı. Özbek Nükleer Enerjisi Ajansı'nın (Özatom) yaptığı açıklamaya göre, Atomstroyexport ile Özatom arasındaki işbirliğini öngören bir protokol imzalandı.

Protokolün Detayları

Protokol, Özbekistan'da düşük kapasiteli nükleer enerji santrali projesinin hayata geçirilmesi için gereken yasal altyapıyı oluşturacak. Atabek Amanov, Özbekistan Nükleer Santral İnşaatı Müdürü olarak protokole imza atan isimlerden biri oldu. Amanov, imzalanan belgenin projenin ilk somut adımı olduğunu vurguladı.

Gelecek Hedefleri

Pavel Bezrukov, Atomstroyexport’un Orta Asya'daki proje müdürü olarak yaptığı açıklamada, protokolün taraflar arasındaki düzenleyici ve mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ön koşulları belirttiğini belirtti. Bu belge sayesinde, Rosatom mühendislik departmanının santrale ilişkin lisans alma süreçlerine ve sahada araştırma çalışmaları yapmasına geçileceği ifade edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mayıs ayında Özbekistan'a yaptığı resmi ziyaret sırasında bu projeye ilişkin anlaşmanın imzalandığı hatırlatıldı. Orta Asya'nın ilk nükleer enerji santralinin temellerinin atılmasıyla bölge, enerji üretiminde önemli bir aşamaya girecek.

Rusya’nın, Özbekistan’da inşa edeceği nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların başlatılmasını öngören protokol imzalandı. Özbek Nükleer Enerjisi Ajansı Özatom'dan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Atomstroyexport şirketi ile Özatom bünyesindeki Nükleer Santral İnşaatı Müdürlüğü arasında Özbekistan’da düşük kapasiteli nükleer enerji santrali projesine ilişkin çalışmaların başlatılmasıyla ilgili protokole imza atıldı. Protokol, Nükleer Santral İnşaatı Müdürü Atabek Amanov (sağ) ile Atomstroyexport şirketinin Orta Asya'daki nükleer enerji santralleri proje müdürü Pavel Bezrukov (sol) tarafından imzalandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri