Türkiye ve Türkmenistan İlişkileri Güçleniyor: TDT Üyeliği Beklentisi

Türkiye, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı'na tam üye olmasını istiyor. İlişkiler her alanda ivme kazanıyor.

Türkiye-Türkmenistan İlişkileri

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) tam üye olmasını arzuladıklarını dile getirdi.

Güçlü Tarihsel Bağlar

Demirok, Türkiye'nin Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'nin Aşkabat'ta ilk büyükelçiliği açan ülke olduğunu belirtti. Türk resmi kurumları, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının, Türkmenistan'ın modernleşme sürecinde Türkmen kardeşlerinin yanında yer aldığını vurguladı.

Ekonomik İşbirlikleri ve Ticaret

2023 yılında Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacminin 2,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Demirok, bu rakamın artırılabileceği inancını taşıdıklarını ifade etti. Türkiye, Türkmenistan'ın en büyük ticari ortaklarından biri olmaya devam etmektedir.

TDT Üyeliği ve Beklentiler

Türkmenistan, 2021 yılında TDT'ye gözlemci üye olmuştu. Demirok, Türkmenistan'ın TDT'ye tam üye olmasıyla Türk dünyasında işbirliğinin güçleneceğini söyledi. Türkiye'nin stratejik konumunun, Türkmenistan'ın doğal kaynaklarıyla birleştiğinde bölgesel refah ve istikrar sağlayacağını belirtti.

Enerji İşbirliği

Enerji alanındaki işbirliklerini de gündeme getiren Demirok, Türkiye ve Türkmenistan arasında çeşitli mutabakat zaptları imzalandığını hatırlattı. Türkmen doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması konusunda yapılacak görüşmelerin önemine değindi.

Stratejik Ulaşım Hatları

Demirok, Türkmenistan'ın Orta Koridor güzergahındaki konumunun önemine de dikkat çekerek, bu ülkenin Hazar Denizi üzerinden Avrupa'ya bağlanmasında kritik bir rol oynadığını belirtti. Türkmenistan'nın, çok yönlü ve uyumlu bir lojistik sistemi geliştirme hedefinde olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkileri ve iki ülkenin işbirliklerini AA muhabirine değerlendirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri