Türkiye'nin Balkan vizyonu Buca'da masaya yatırıldı

Buca Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Uzgel'in de katılımıyla Türkiye'nin Balkanlar'daki geleceğine dair stratejilerin masaya yatırıldığı bir konferans gerçekleşti. Bu önemli etkinlik, bölgedeki çeşitli derneklerin de katkılarıyla düzenlendi.

Buca Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen konferansta, Türkiye'nin Balkanlar'daki rolü ve stratejileri ele alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Uzgel'in de aralarında bulunduğu, Buca Belediyesi ve bölgedeki önemli derneklerin iş birliğiyle düzenlenen "21. Yüzyıl Balkanları'nda Türkiye" başlıklı konferans, çeşitli konuşmacıların katılımıyla zenginleşti.

Panelin heyecanla beklenen açılışında konuşan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, CHP İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde, dört yıl süresince Balkan Masası İzmir Sorumlusu olarak gerçekleştirdiği faaliyetleri paylaştı. Başkan Duman, "Balkan dernekleri ile ortaklaşa pek çok çalışmaya imza attık. Bizim için kardeş belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile olan ilişkiler çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte göreceksiniz ki Buca’da insana dokunan projeleri hayata geçireceğiz. Bunun için de sivil toplum kuruluşları ve Bucalılar ile ortak hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.


90'lı Yıllara Övgü

Prof. Dr. İlhan Uzgel, 1990'lar döneminin, Türkiye'nin dış politika tarihinde özellikle belirli bir bölgeye yönelik en etkili olduğu zamanlar arasında yer aldığını vurguladı. "Bugün Bosna Hersek, Makedonya kısmen Kosova bu haliyle bir devlet olarak bulunuyorsa büyük ölçüde Türkiye’nin izlediği politika sonucudur. 1992 – 1995 Bosna, 1999 Kosova ve 2001 Makedonya sorunlarında müthiş bir katkı sağladı Türkiye. Sessiz sedasız, arka kapı diplomasisi ile. Ama hiçbir zaman bunun reklamını yapmadı," dedi Uzgel. 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı, 1999'daki Kosova Krizi ve 2001'deki Makedonya iç çatışmasında Türkiye'nin sağladığı katkının altını çizdi. Uzgel, Türkiye'nin bu süreçteki düşük profilli ve etkili diplomasisini takdir ettiğini, ancak bu çabaların geniş çapta tanıtımının yapılmadığını belirtti. Ayrıca, 2000'lerden sonra izlenen dış politika stratejilerinin Türkiye'nin uluslararası imajına zarar verdiğini eleştirel bir bakış açısıyla ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri