Üsküdar-Samandıra Metro Kazası ile İlgili Rapor Açıklandı

İstanbul'daki metro kazası sonrası hazırlanan rapor, kaza sebebine dair önemli bilgiler sundu.

Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki Kaza Raporu Açıklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Metro İstanbul, 22 Nisan'da meydana gelen Üsküdar-Samandıra Metro Hattı kazasıyla ilgili detaylı bir rapor hazırladı. Raporda, her iki trenin de teknik arıza veya başka bir sebepten dolayı kazaya neden olabilecek bir arızanın olmadığı belirtildi.

Teknik İncelemeler Sonrası Açıklama

Metro İstanbul'un raporunda, kazanın "teknik arıza" ya da "zorunlu bakım çalışması" olarak tanımlanmasından sonra, iki yolcusuz trenin temasıyla ilgili olduğuna dair net bilgilere yer verildi. Kazanın gerçekleştiği saat 02.00'de, Tren-05'in kısıtlı manuel kontrol ile durduğu ve Tren-23'ün otomatik modda çarpması sonucu kaza olayının yaşandığı ifade edildi.

Kazanın Kronolojisi

Raporda ayrıca, kazanın gerçekleştiği gece saat 01.37'de Tren-05'in hareket ettikten sonra başarıyla durduğu, ardından makinist tarafından tren modunun değiştirildiği bilgisi verildi. Tren-23'ün, Tren-05 ile yaklaşık 19.5 metre sürüklenerek temas ettiği kaydedildi.

Hasar Tespiti ve İşlemler

Her iki trenin de ortaya çıkan hasarları arasında çeşitli mekanik parçaların zarar gördüğü belirtildi. Raporun sonuç bölümünde ise kazada can kaybı veya yaralanmanın olmaması, kurtarma operasyonunun ise emniyetli bir şekilde gerçekleştirildiği vurgulandı.

İBB'nin Soruşturma Başlatması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tren kazasıyla ilgili inceleme ve soruşturma başlattığını duyurdu. İlgili daire başkanlığına, kazanın neden olduğu maddi zararların tespit edilmesine yönelik çalışmaların hızla tamamlanması için resmi yazı gönderildi.

Yeni Tren Talebi

Müfettişlik, ayrıca mevcut filo eksikliğini gidermek için yeni tren taleplerinin gündeme alınmasını önerdi. Kazanın, 2025 yılına kadar hizmete girmesi planlanan Sultanbeyli uzantısının seferlerini de olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.

Bu gelişmeler, İstanbul'daki toplu taşıma sisteminin sürdürülebilirliği ve güvenliği açısından büyük bir önem taşıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi Metro İstanbul, 22 Nisan'da Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki kazaya ilişkin hazırladığı raporda, "Her iki trenin de dataları incelendiğinde tren kaynaklı kazaya sebebiyet verebilecek herhangi bir arızanın olmadığı görülmüştür." ifadesine yer verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri