İzmir'de İki Hasta, Aynı Kadavradan Yapılan Nakille Böbrek Kardeşi Oldu

İzmir'de iki hasta, aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleri sayesinde sağlığına kavuştu ve böbrek kardeşi oldu.

İzmir'de Böbrek Nakilleriyle Sağlığa Kavuşan İki Hasta

İzmir'de, böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süre organ nakli bekleyen Tansu Hatipoğlu (41) ve Tuğçe Saygı (50), aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle hayata yeniden tutundu.

Tansu Hatipoğlu'nun Zorlu Mücadelesi

Tansu Hatipoğlu, 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaptığı sırada böbrek rahatsızlığı yaşamaya başladı. İlk müdahalelere rağmen 10 yıl sonra böbrekleri tamamen işlevini yitirdi. Bu süreçte malulen emekli olan Hatipoğlu, 7 yıl boyunca diyaliz tedavisi gördü. Eşi, donör olma isteğini dile getirse de etik kurulu tarafından kabul edilmedi.

Tuğçe Saygı'nın Hikayesi

Almanca öğretmeni Tuğçe Saygı ise 20 yaşında karaciğer yetmezliği teşhisi aldı ve 1994 yılında Almanya'da karaciğer nakli oldu. 2019 yılında böbrek yetmezliği yaşadıktan sonra diyaliz tedavisine başladı. Mart ayında İzmir'de yapılan böbrek nakli başarılı olsa da Saygı, vücudunun kadavradan yapılan böbreği reddetmesi sonucu yeniden diyaliz dönemine döndü.

Mutlu Bekleyiş ve Nakil Süreci

Her iki hasta, İzmir’de özel bir hastanenin organ bekleme listesine alındı ve 17 Eylül'de beklenilen mutlu haberi aldılar: Her ikisi de aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleri sayesinde sağlıklarına kavuştu. Böylece böbrek kardeşi oldular.

Organ Bağışının Önemi

Böbrek naklinin ardından Tansu Hatipoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Kadavradan böbrek nakli ülkemizde maalesef çok yaygın değil. Hastaların ortalama yaşam süreleri diyalizle 6 yıl civarında. Organ bağışının artırılması, daha fazla can kurtarabilir” dedi.

Umudun Temsilcisi Olmak

Tuğçe Saygı da yaşadığı zorluklara rağmen umudunu kaybetmediğini belirterek, “Kadavra bağışının desteklenmesi, organ bekleyen diğer hastalar için bir umut kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Uzman Doktorun Açıklamaları

Nakil sürecinde yer alan Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan yapılan organ bağışlarının artması durumunda daha fazla hastanın bu mutluluğu yaşayabileceğini vurguladı.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri