Karnınızda şişlik hissediyorsanız aman dikkat!

Bazı rahatsızlıklar hafif seyrederken, diğerleri mutlaka tıbbi müdahale gerektirir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Esen, safra kesesi taşları ve tedavisi üzerine yaptığı açıklamada, "Hastalar en çok hazımsızlık ve şişkinlik sorunu ile gelir. Hasta yemek sonrasında karnında şişlik hazımsızlık, karna ve sırta vuran ağrı hisseder, bir iltihap söz konusu olduğunda ise ateş ve kusma gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Ersoy Esen, safra kesesi taşlarının teşhisinde karın ultrasonunun en etkili yöntem olduğunu belirtti. Yaptığı açıklamada, bu konuda kritik detayları aktardı.

Safra kesesi taşları genellikle 20 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar. Uzmanlar, hastalık saptandığında ve herhangi bir komplikasyon bulunmadığında, kapalı cerrahi yöntemle tedavi edilebileceğini belirtiyor. Hastalar genellikle bir gece hastanede yatırıldıktan sonra, durumlarında herhangi bir olumsuzluk gözlenmezse taburcu edilebilirler. Peki, bu durum en çok kimi etkiler? Safra kesesi taşlarının oluşumunda faktörler arasında cinsiyet ve yaş önemli rol oynar. Genç yetişkinlik döneminden itibaren görülmeye başlanan bu taşlar, özellikle kadınlarda ve 40 yaş üstü bireylerde daha yaygındır.


Safra Taşları ve Modern Cerrahi Yöntemlerle Tedavi

Yaşam tarzının safra taşı oluşumundaki rolü göz ardı edilemez. Obezite, genetik faktörler, yüksek kalorili diyetler ve hareketsiz bir yaşam, safra taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu taşlar, küçük kum tanecikleri boyutundan, safra kesesini tamamen dolduracak kadar büyük boyutlara ulaşabilirler. 

Safra kesesindeki iltihaplanmaya sebep olabilecekleri gibi, safra kanallarını tıkayarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. Tıkanıklığa bağlı sarılık ve hatta akut pankreatit gibi tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle, safra kesesinde taş tespit edilen hastalara, daha büyük komplikasyonlar yaşanmadan cerrahi müdahale önerilir. Eğer hasta için ameliyat engel teşkil etmiyorsa, laparoskopik yöntem tercih edilir. Safra kesesi çıkarıldıktan sonra insanlar, bu organ olmadan da sorunsuz bir şekilde yaşayabilirler. Çünkü safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen ve sindirimi kolaylaştıran safra sıvısını depolayan bir organdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri