Kullandığınız deterjanlara dikkat: Haşimatonun başlıca sebebi çıktı

Ünlü profesör Prof. Dr. Canan Karatay, sağlık konularındaki çarpıcı açıklamalarıyla bir kez daha gündeme oturdu. Son olarak, 'Karatay Sözü' adlı YouTube kanalında paylaştığı bir videoda, deterjanlarda bulunan tehlikelere dikkat çekti.

Profesör Dr. Canan Karatay sağlık konusundaki tartışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. YouTube kanalı Karatay Sözü'nde düzenli olarak videolar yayınlayan ünlü profesör, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir videoda deterjanların getirdiği risklere değinmişti.

Ünlü profesör Canan Karatay, sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma tavsiyeleriyle dikkat çekiyor. Karatay, son dönemde Hashimoto hastalığına ilişkin yaptığı açıklamalarda, temizlik konusunda takıntılı olan bireyleri, deterjanların içindeki kimyasallar konusunda özellikle uyardı.


ÜLKEMİZDE PATLADI

Karatay, Hashimoto hastalığının nedenlerini anlattığı videosunda ülkede bazı kimyasalların yaygınlığına dikkat çekerek, "Bromit, florür, klorür ve toksinlerde patlama oldu. Peki başka neler patladı biliyor musunuz? Bazı kişilerin kullandığı deterjanlar ve dezenfektanlar." Bu maddelerin tiroid bezinde iyot emilimini engellediğini, hormon üretimini etkileyerek hücresel reaksiyonlara neden olduğunu yineledi.

"Özellikle aşırı titiz annelerde ve bireylerde bu durum sıklıkla görülmektedir. Bunu nasıl tanırız? Göz önünde bulundurulması gereken iki faktör vardır. Kan dolaşımındaki yüksek anti-TPO seviyeleri vücutta bir otoimmün tepki olduğunu gösterir. Anti-TG olarak bilinen tiroid hormonu reaksiyonunun kan göstergeleri de aynı derecede önemlidir."


"Hastalarımda sıklıkla karşılaştığım semptom ve tanılardan biri de Türkiye'de oldukça yaygın olan iyot eksikliğidir. İyot düzeylerini spot idrar testleriyle değerlendiriyoruz. Çoğu zaman iyot düzeylerinin düşük olduğu bulunur. Bu eksiklik, Halojen ailesi olarak bilinen diş macunu gibi ürünlerdeki bromür, klorür ve florürün varlığına atfedilir. Bunların arasında iyot sağlık için gereklidir; bromür, klorür ve florür ise tiroid bezinin iyot alımını engelleyerek hormon üretimini engelleyebilir."

Hipotiroidizm, kronik tiroidit ve Hashimoto hastalığı vücutta bir otoimmün durumun varlığını gösteren eşanlamlı terimlerdir. Açıklamaya göre otoimmün hastalıklar, tüm otoimmün bozuklukların tetikleyicisi olduğu düşünülen toksinlerin, özellikle de bromürün vücuda girmesinden kaynaklanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri