Şaşkına çeviren araştırma: Kaşımanın biyolojik mekanizması bağışıklık sistemini etkileyebiliyor!

Yeni bir araştırma, kaşınmanın bağışıklık sisteminin üzerindeki şaşırtıcı etkisini ortaya koyuyor. Peki kaşıntıyı kaşımak faydalı mı zararlı mı? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Pittsburgh Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, günlük hayatın bir parçası olan kaşıntı ve tırmalamanın vücut üzerindeki etkilerine dair derinlemesine bir çalışma gerçekleştirdi. Yapılan araştırmalar, kaşınmanın bağışıklık sisteminiz üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor.

Bağışıklık sistemiyle kaşıntının arasında olan ilişki incelenmeye başlandı..


Araştırmacılar, kaşıntının ardındaki biyolojik mekanizmaları anlayabilmek adına farelerin üzerinde bir deney gerçekleştirdiler. Farelerin kulaklarında döküntü benzeri bir duruma neden olan bir alerjen kullanılarak yapılmış olan eneylerde, bazı farelerin serbest kaşınmasına izin verilirken, diğer gruplardaki farelerin kaşınmalarına izin verilmedi. Yapılan deneyler sonucunda kaşımanın ciltte karmaşık kimyasal reaksiyonlar dizisi başlattığı keşfedildi.

Araştırmacılar, kaşınma davranışının ise "madde P" adının verildiği, bir aminoasit zincirinin salınmasına yol açtığını keşfettiler. Bu maddenin salınımı mast hücrelerini harekete geçiriyor ve bağışıklık sisteminde de bir dizi tepkiyi tetikliyor. Bu süreç nötrofilleri çekerek ciltte iltihaplanmaya ve daha çok kaşınmaya neden olur.

Araştırmanın baş araştırmacısı Daniel Kaplan, yaptığı değerlendirmesinde mast hücrelerinin iki çeşit şekilde aktifleştiğini söyledi.


İlginçtir ki, araştırma ekibi kaşınmanın bazı durumlarda yararlı olabileceğini de buldu. Kaşımanın, özellikle cilt enfeksiyonlarının en yaygın nedeni olan Staphylococcus aureus ile mücadelede, bakteri sayısını azaltma durumunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Fakat, bu olumlu etkiler, özellikle kaşıntı kronikse cildinize verebilecekleri hasarla karşılaştırıldığında önemsiz kalmaktadır.

 Bu çalışmanın sonuçları gelecekteki tedaviler açısından ümit verici görünmektedir. Bilim insanlarının amacı, özellikle rosacea adı verilen iltihaplı cilt hastalıklarının tedavisinde mast hücre reseptörlerini hedef alacak olan yaklaşımlar geliştirmek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri