Yaz aylarında cildi yaşlandıran 8 büyük hata

Yaz aylarında bu sekiz hatadan kaçının, cildi doğrudan etkiliyor. İşte cildinize zarar verebilecek bazı hatalar..

Deniz, kumsal, güneş... Yaz mevsimi çoğumuzun en sevdiği mevsimlerin başında gelir. Fakat, yaz aylarında pek çok sağlık sorunu da kapımızı çalabiliyor. Bu dönemde en sık karşılaşılan problemler cilt problemleridir. Yaz aylarında cildiniz daha fazla yağlanır ve bu da sizi sivilcelere daha yatkın hale getirir.

Güneşe veya ultraviyole ışığa maruz kalma nedeniyle. Hassas ciltlerde, yüzde "melazma" adı verilen güneş yanığı, alerjik döküntüler meydana gelebilir. Terleme veya güneşe maruz kalma nedeniyle oluşan nemden sonra saç köklerinde meydana gelen iltihaplanma ve mantar enfeksiyonları da yaygındır.

Güneş hasarı cildimizin yaşlanmasını hızlandırır. Her şeyden önce cilt kanserine yakalanma riskinizi artırır. Ayrıca dünyada ve ülkemizde cilt kanseri görülme sıklığı her geçen yıl artmaktadır. Kötü alışkanlıklarımız yaz aylarında cilt sorunlarına neden olan faktörlerin başında geliyor.


Dermatoloji Uzmanı Dr. Melodi Çekiç, konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada "Sağlıklı, genç görünen cilt için güneş kremi kullanmak, koruyucu giysiler giymek, cildi tahriş eden ürünlerden kesinlikle kaçınmak çok önemli" diyor. Uzman isim, yaz boyunca yaptığımız hataları anlatırken önemli ipuçları ve uyarılar verdi..

HATA: Güneş kremini ilk defa deniz kenarında kullanmak

DOĞRUSU: Yaz aylarında çoğumuz, plaj gibi dışarıya çıktıktan sonra güneş koruyucu uygulamak gibi büyük bir hata yaparız. Ancak etkili koruma için, dışarı çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce tüm maruz kalan bölgelere SPF 50 içeren suya dayanıklı UVA ve UVB güneş kremi sürmeli ve her iki saatte bir yeniden uygulamalısınız.

HATA: Boynunuza, kulaklarınıza veya kollarınıza güneş kremi uygulamamak.

DOĞRUSU: Cilt kanseri vücudumuzun güneş ışığına maruz kalan herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu nedenle kulaklarınıza, dudaklarınıza, boynunuza ve kollarınıza koruyucu krem ​​sürmeyi unutmayın.

Yüz ve boyun bölgesi için 3 ml güneş koruyucu (yaklaşık orta ve işaret parmağınız uzunluğunda) yeterlidir. Denizde veya havuzda yüzdükten sonra ılık bir duş almayı ve güneş koruyucuyu yeniden sürmeyi alışkanlık haline getirin.


HATA: Koruyucu kıyafet, şapka veya gözlük kullanmamak.

DOĞRUSU: Yazın gündüzleri dışarıdaysanız ek koruyucu önlemler almalısınız çünkü güneş kremi bazen tek başına yeterli olmayabilir. Kendinizi UV ışınlarından korumak için uzun kollu gömlek, zun pantolon ya da etek tercih edin. Kulaklarınızı ve boynunuzu koruyan, sıkı dokunmuş kumaştan yapılmış bir şapka takın. Göz çevresindeki cildi korumak ve katarakt riskini aza indirmek için "UV 400" veya "ANSI UV" işaretli gözlükleri seçin.

HATA: Makyaj, cilt bakım ürünleri ve güneş koruyucularını yanlış sırayla uygulamak.

DOĞRUSU: Güneşten etkili bir şekilde korunmak için ürünlerin doğru kullanımı çok önemlidir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Melodi Çekiç, ürünleri uygulama sırasını şöyle açıklıyor: "Öncelikle cilt bakım ürününüzü temiz ve kuru cildinize sürmeli, sonra emildikten sonra güneş koruyucu sürmeli ve üzerine makyaj yapmalısınız. Güneş koruyucu etkisini geri kazandırmak için makyaj yerine toz form tercih edilebilir. Ancak bu tozlar birincil güneş koruyucunuz olarak kullanılmamalıdır. Makyaj ürünlerindeki güneş koruyucu unsurlar tek başına yeterli değildir. Bunlar geniş spektrumlu koruma sağlamaz ve gereken miktarda uygulanması zordur. Bu nedenle demir oksit aynı zamanda cildi görünür ışıktan da koruduğu için demir oksitli mineral makyaj kullanmak faydalıdır."

HATA: Bu saatler arası açık alanlarda bulunmak.

DOĞRUSU: Yaz aylarında UV endeksi sabah 11 ile öğleden sonra 3 arasında en yüksek seviyededir. Dr. Melodi Çekiç, güneş kremi sürseniz dahi vücudunuz terledikçe krem ​​miktarının azaldığını, dolayısıyla tam koruma sağlayamayabileceğinizi belirtirken "Bu nedenle 11.00-15.00 saatleri arasında açık havada kalmaktan, güneşlenmekten, denize girmekten kaçınmalısınız. Dışarıya çıkmanız gerekiyorsa gölgede kalın, cildinize güneş kremi sürün ve koruyucu kıyafet ve şapka takın." şeklinde konuştu.

HATA: Sağlıklı bronzlaştığınızı düşünmek.

DOĞRUSU: Uzmanlar sıklıkla bilimsel olarak sağlıklı bronzlaşma diye bir şeyin olmadığı konusunda uyarıyorlar. Güneş yanığı, melanosit adı verilen cilt hücrelerinin çoğalması, cildi ultraviyole ışınlardan koruması ve kanser gelişiminin önlenmesiyle ortaya çıkar. Yani bronzlaşma aslında cildinizin savunma mekanizmasıdır. Gün boyunca güneşe maruz kalmak erken yaşlanmaya, yaşlılık lekelerine ve cilt kanserine yol açabilir.

HATA: Lekeler ve yara izleri için peeling kremleri ve serumları kullanmak.


DOĞRUSU: AHA-BHA, hidrokinon, yüksek retinoik asit içeren kremler, yüz peelingleri. Sonbahar ve kış aylarında sıklıkla kullanılan, cildi yenileyen ve cilt lekelerini gideren etken maddelerdir. Dr. Melodi Çekiç, özellikle yaz aylarında bu ürünlerin kontrolsüz ve korunmasız kullanılmasının cilt bariyerini tahrip edebileceğine dikkat çekerken "Sonuç olarak ürün daha fazla lekeye neden oluyor ve cildi korumasız bırakarak daha fazla güneş hasarına neden oluyor. Bu nedenle cilt sağlığı açısından yaz kozmetiklerinin doktora danışmadan kullanılmaması gerekiyor" dedi.

HATA: Cildinize yağ bazlı ürünler uygulamak.

DOĞRUSU: Yaz aylarında terlemeyle birlikte ciltte artan yağ miktarı, yüzdeki sivilcelerin ve koyu lekelerin görünümünü artırır. Dr. Melodi Çekiç, konuyla ilgili değerlendirmesinde yağ bazlı ürün kullanımının ciltte yaygın sivilcelere ve sivilce izlerinin artmasına yol açabileceği konusunda da uyarıda bulunarak, "Bu sorunları önlemek için öncelikle misel kullanın. ardından su bazlı bir temizleyici uygulayın ve nemlendirmek için su bazlı bir ürünle bitirin" diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri