Sosyal medya şifrelerinizi hemen değiştirin!

Şifreniz çalınmış olabilir.. Darkweb herkese gönderilen bir mesajı paylaşarak büyük bir güvenlik açığını duyurdu! Ayrıca bu mesajı alan herkesin de tüm şifrelerini üşenmeden tek tek değiştirmesini önerdi…

Geçtiğimiz hafta, tarihteki en büyük şifre sızıntılarından biri meydana geldi. Darkweb'de "RockYou2024" adı verilen devasa bir veri seti paylaşıldı. Bu sızıntı, eski ve yeni veri ihlallerinden elde edilen yaklaşık 10 milyar benzersiz şifreyi içeriyordu…

Önde gelen bir bilgisayar korsanlığı forumunda yayımlanan bu veri seti, dünya çapındaki çeşitli sızıntılardan toplanan parolaları derleyerek 45 GB büyüklüğünde bir dosya oluşturdu. Bu devasa veri set ise yapılan incelemelere göre çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerden internete bakan kameralara ve endüstriyel donanıma kadar geniş bir yelpazede parolaları içeriyor. 


Şifrelerin güvende olması için ne yapılmalı? 

Bu büyük şifre sızıntısı, dijital dünyada güvenliğin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Kullanıcılar şifrelerinin güvende olması için ne yapabileceğini araştırırken, en iyi bilgisayar programcıları ve yazılımcılar bir liste hazırladı. İşte şifre güvenliği için alınabilecek bazı önlemler:

1. Güçlü şifreler kullanın: Şifreleriniz büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakterlerin kombinasyonundan oluşmalıdır.

2. Şifreleri tekrarlamayın: Aynı şifreyi birden fazla hesapta kullanmaktan kaçının. Her hesap için benzersiz şifreler oluşturun.

3. Düzenli olarak şifreleri değiştirin: Şifrelerinizi belirli aralıklarla güncelleyerek güvenliği artırın.

4. İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın: Hesaplarınıza erişim için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanarak ek bir güvenlik katmanı oluşturun.

5. Şifre yöneticileri kullanın: Karmaşık şifreleri hatırlamak zor olabilir. Şifre yöneticileri, tüm şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklamanıza ve yönetmenize yardımcı olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri