Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'la anlaşmak için şartlarını bildirdi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'la anlaşmak için şartlarını bildirdi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile potansiyel bir barış anlaşmasının temel şartının, Ermenistan anayasasındaki Azerbaycan'a karşı toprak iddialarının değiştirilmesi olduğunu açıkladı. Aliyev, bu şartın yerine getirilmesi olmadan herhangi bir anlaşmaya imza atmayacaklarını belirtti. Aliyev'in açıklaması, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve güvenliği konularında kararlılığını vurguluyor. Ermenistan'ın anayasasında yer alan ve Azerbaycan topraklarının bir kısmını içeren iddiaların değiştirilme

Kanada'nın yeni Bakü Büyükelçisi Kevin Hamilton, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Aliyev'e güven mektubu sundu. Mektubun kabulü sırasında Aliyev, Büyükelçi Hamilton ile görüştü.

Hamilton, Azerbaycan ve Ermenistan'ın kapsamlı bir barış anlaşmasına varması halinde bunun Kanada'nın her iki ülkeyle ilişkilerinin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Kanada'nın Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sürekli desteğini vurguladı.

Buna cevaben Aliyev, Ermenistan'la yapılacak bir barış anlaşmasının Azerbaycan'ın başka herhangi bir ülkeyle ilişkilerini önemli ölçüde etkileme potansiyeli konusundaki şüphelerini dile getirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'la anlaşmak için şartlarını bildirdi

"FAALİYET DÜZEYİNİ BELİRLEYEN FAKTÖR OLAMAZ"

Aliyev, Azerbaycan'ın 10 Avrupa Birliği ülkesiyle, birçoğu İkinci Karabağ Savaşı'ndan önce imzalanan stratejik ortaklık deklarasyonu imzaladığını belirtti. Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşmasının bulunmamasının hiçbir ülkenin bölgeye katılım düzeyini belirlememesi gerektiğini vurguladı.

 

Aliyev, Ermenistan'ın işgali döneminde bazı devletlerin sessiz kaldığına ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne destek vermediğine dikkat çekti. Azerbaycan'ın Ermeni ordusuna karşı kazandığı zafer ve topraklarının kurtarılmasının ardından bu ülkelerin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne desteklerini ifade ettiklerini kaydetti. Aliyev, işgal sırasında toprak bütünlüğünün tanınmasının hayati önem taşıdığını, ancak artık bunun öneminin azaldığını vurguladı.

 

Aliyev, Ermenistan'la barış süreciyle ilgili olarak da önemli ilerleme kaydedildiğini ancak barış anlaşması imzalanmanın temel şartının, halihazırda Azerbaycan'a karşı toprak iddialarını içeren Ermenistan anayasasının değiştirilmesi olduğunu belirtti. Bu anayasa değişikliğine bağlı olarak barış anlaşmasının temel ilkelerinin birkaç ay içinde sonuçlandırılması konusundaki iyimserliğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.