Joe Biden'dan gündem olan eşcinsellik kararı

Joe Biden'dan gündem olan eşcinsellik kararı
Joe Biden, geçtiğimiz gün "tarihi bir yanlışı düzelttiğini" söyledi ve 1951 ile 2013 yıllarının arasında eşcinsellikten hüküm giymiş yaklaşık 2.000 kişi iç af kararı verdi. Biden'ın aldığı bu karar, 'Sorma-Söyleme' politikasından önce LGBT kişilerin orduda görev almasının tamamen yasaklandığı zamanı hatırlatıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, askeri mahkemelerin eşcinsel ilişkilerden dolayı mahkum edilen ABD gazilerini affetti. euronews'e göre Biden'ın yayınladığı af, 1951 ile 2013 yıllarının arasında suç işlemekle suçlanan yaklaşık 2.000 gaziyi ilgilendiriyor.

Başkan Biden, açıklamada "tarihi bir yanlışı" düzelttiğini söylerken “Bugün, yönelimleri nedeniyle hüküm giymiş birçok gaziyi affedip, tarihi yanlışı düzeltiyorum. Cesaretlerine ve fedakarlıklarına rağmen binlerce asker cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimliklerinden dolayı ordudan ihraç edildi. Bazı vatansever Amerikalılar adalet önüne çıkarıldı ve onlarca yıldır bu büyük adaletsizliğin yükünü çekiyorlar." dedi.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde "Sorma, Söyleme" yani 'Don't ask, don't tell' adının verildiği bir politika uygulandı. 1993 senesinde çıkarılan bu yasaya göre LGBT askerler cinsel yönelimlerini açıklayamıyor ve cinsel yönelimlerinin ortaya çıkması halinde ordudan ihraç ediliyorlardı.

Joe Biden'dan gündem olan eşcinsellik kararı

Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk siyahi başkanı olarak seçilen Barack Obama ise, 2011'de yasayı yürürlükten kaldırdı. "Sorma, söyleme" politikasından önce LGBT bireylerin askere gitmesi tamamen yasaklanıyordu.

Af sayesinde mahkumiyet kararlarını bozmak isteyenler artık af belgelerini internet üzerinden talep edebilecek ve daha önce faydalanmadıkları haklara erişebilecek.

Af belgesine sahip olanlar daha sonra ihracat koşullarının iyileştirilmesi sürecine başlayabilecek. Ancak söz konusu ürecin ne kadar zaman devam edeceği ya da hak kazanan gazilere ek kaynak ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin bir zaman çizelgesi açıklanmadı. Yasa yürürlükten kaldırılmadan önce askerler mahkûmiyet, "utanç verici bir şekilde ordudan ihraç", maaş ve harçlık kaybı gibi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyordu.

ABD Başkanı Biden, başkanlığı boyunca af yetkisini şiddet içermeyen uyuşturucu suçlularını affetmek için kapsamlı bir şekilde kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.