İkinci el araç satışında yeni dönem: e-Devlet'ten yapılacak

İkinci el araç satışında yeni dönem: e-Devlet'ten yapılacak
Araba almayı düşünüyorsanız dikkat! 2. el otomobil satışında güncel dönem başlıyor! Detaylar haberimizde.

Araç satışlarına sürekli güncel düzenlemeler ekleniyor. Ekim ayından itibaren ikinci el eşya satışına ilişkin güncel kurallar geçerli olacak. İlan sitelerinde satış yapmak isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapmak zorunda kalacak. Bu teknik galeri satışlarında da kullanılıyor. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

OTOMOBİL SATIŞLARINDA GÜNCEL DÜZENLEME

Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçen hafta ilan sitelerinde emlak ve otomobil ilanlarını hedefleyen güncel bir uygulamanın başlatıldığını duyurdu. Gayrimenkulü örnek alan Bakan Bolat, e-devlet teknolojisini kullanan uygulamanın ilan sitelerinde tüketiciyi yanıltmaya yönelik hiçbir ilan yayınlamadığını açıkladı. Otomobil sektöründe yeni düzenlemelerin nasıl uygulanacağını, 2. el pazarında ne gibi değişikliklerin olacağını takip edilmekteydi. Kasım 2023'te yürürlüğe giren güncel düzenleme kapsamında, otomobillerini ilan sitelerinde yayınlamaya çalışan kişiler, öncelikle kimliklerini doğruladıktan sonra ilan verebilecekleri bir e-devlet sitesine yönlendirilecek. 2. el arabanızı satmak istiyorsanız aşağıdakileri yapmanız gerekir:

Aracınızı yetkili satıcı aracılığıyla satmak isterseniz e-Devlet aracılığıyla "Araçlarım" bölümüne ulaşabilirsiniz. Daha sonra satmak istediğiniz aracı seçin ve bir sonraki adıma geçin.

Açılan pencerede kullanıcı, yetkili araç satıcısının ilan sayfasında da kullanılan kodunu girerek bu satıcıya aracını satma yetkisi verir.

Otomobil Satışlarında Yenilik

2. el araba satıcısı ancak onay alındıktan sonra ikinci el arabaya ilişkin istenen fiyatı, özellikleri, kilometresi, yaşı ve hasar durumu gibi tüm bilgilerini ilan sitesine ekleyebilecek.

Başlangıçta bu ilanlar ilan sayfanızda "doğrulanmış ilanlar" olarak görünecektir. Yeni yıla kadar sitede hem sertifikalı 2. el ilanları hem de normal ilanlar bulunacak. Ocak 2025'ten itibaren ilan siteleri yalnızca doğrulanmış ilanları görüntüleyecektir.

E-devlet aracılığıyla 2. el satışlara onay verilirken birinci derece yakınlar dikkate alınmıyor. Bu işlemleri yalnızca yetkili oto bayisi aracılığıyla aracını satmak isteyenlerin yapması gerekmektedir.

Yeni yönetmeliğe göre herkes araba alıp satamayacak. Bu düzenlemenin sorunu büyük ölçüde önleyeceğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.