İzmirli esnaflar KDV zammına sert tepki gösterdi
Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenlemeye göre, yeme-içme sektöründeki işletmelerde üretilen ya da dışarıdan alınan gıda ürünlerinin KDV oranı %8’den %10’a, alkollü içeceklerin KDV oranı ise %18’den %20’ye çıkartıldı. Bu değişiklik Mayıs ayının başından itibaren geçerli olacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu değişikliğin bir vergi artışı olmadığını, işletmelerin topladığı KDV’nin doğru şekilde kaydedilmesini sağlamak amacıyla bir düzenleme olduğunu belirtti ve bu konuda duyarlılık gösterip bilgi veren vatandaşlara teşekkür etti.
İzmir’deki tepkiler ise farklıydı. ANKA Haber Ajansı’na konuşan yerel esnaf ve vatandaşlar, bu kararı eleştirdi. Bir işletme sahibi, hükümetin aldığı bu kararın Türk esnafına vurulan bir darbe olduğunu, vergi toplamanın zenginlerden yapılması gerektiğini, halkın bu durumdan uzak tutulması gerektiğini ve mevcut ekonomi politikalarının yanlış olduğunu ifade etti.
Dönerci Levent Şahin, KDV oranlarının %10’a yükseltilmesinin işletmeler için olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti: “Ürünlerimizin çoğu %1 KDV ile satılıyor. Bu durumda, faturalarımızda %9’luk bir kayıp yaşanıyor. %10 KDV ödemek için fiyatlarımızı artırmamız gerekiyor. Kasap ve tavukçular %1 KDV uyguladığı için, bu farkı kapatmak adına önemli ölçüde zam yapmamız kaçınılmaz. Eğer KDV oranı %5 gibi sabit bir seviyede tutulsa veya marketlerdeki gibi %5 olsa, durum daha iyi olabilirdi. Ancak mevcut KDV oranları bizim için ağır. Bu durum fiyat artışı olarak geri dönüyor. İşletmeler, çalışanlarına ödeme yapabilmek ve diğer giderleri karşılayabilmek için kar marjını korumak zorunda. Eğer bu kar marjı korunamazsa, işletmeler iflasın eşiğine gelebilir. Her ay binlerce şirket iflas ediyor ve bu KDV farkı da bu iflasların bir nedeni. Fiyat artışları bize yansıdığında, müşteri sayımız azalıyor. Müşterilerin de haklı olduğu bir durum var; asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir ortamda, yemek fiyatlarının artması, onların 7-8 bin lira gibi yüksek giderlerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Marketlerde bile çoğu üründe %1 KDV uygulanırken, bizim aldığımız ürünlerde de KDV işlemlerini kendim yapıyorum ve yine de %1 KDV uygulanıyor. Buna rağmen marketler fiyatları aşırı derecede artırıyor ve daha fazla kazanç elde ediyorlar. Devletin bizi de görmesi gerekiyor; çünkü bizim ödediğimiz parayla onlar daha fazla kazanç sağlıyor.”
ESNAFIN KDV YÜKÜ ARTIYOR
Bir esnaf, KDV’nin kesintilerle ilgili şikayetlerini dile getirdi: “Vatandaş zaten maaşından KDV kesintisiyle alıyor, ekmeğini aldığında da aynı durum söz konusu. Esnaf olarak %1 KDV ile meyve satın alıp, %10 KDV ile satış yapıyoruz. Bu, bize %9’luk bir ek yük getiriyor. Yöneticilerimiz bu durumun farkında ve ne yazık ki bizi bu sistem içinde kullanıyorlar. Yabancı müşteriler para harcamada daha rahatken, biz yerel halk olarak bu durumdan muzdaribiz. Yöneticilerin sürekli ‘düzenleme’ ve ‘ayarlamaları’ var ama sonuçta yük hep bize kalıyor.”
FIRINCILARIN DÜZENLEMEYE ALIŞMASI
Fırıncı Muzaffer Özcan ise mevcut duruma alıştıklarını ifade etti: “Yönetim her zaman ‘düzenleme’ yapıyor, fiyat artışı yapmadıklarını söylüyorlar. Benzin fiyatlarından tutun, her şeyi ‘düzenliyorlar’. Son 20 yılda insanlar bu duruma alıştırıldı. KDV oranları %1, %2, %5 olsa da kimse ses çıkarmıyor, sadece fiyatı sorup ödüyor.”
VERGİ TAHSİLATININ VATANDAŞ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Bir vatandaş, vergi tahsilatının vatandaş üzerindeki etkisini şöyle açıkladı: “Vergi tahsilatı vatandaş üzerinden yapılıyor. Devletin kasasında para olmadığı için, vatandaşın cebindeki her kuruşu almaya çalışıyorlar. Lüzumsuz harcamalar ve gereksiz masraflar nedeniyle devletin parası yok ve bu durumu telafi etmek için vatandaştan daha fazla vergi toplamaya yöneliyorlar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.