Mevduat faizlerinde denge değişti

Mevduat faizlerinde denge değişti
Yüksek faiz oranları sebebiyle, mevduat sahipleri bankalara yönelmişti. Faizler yüzde 60 seviyelerine ulaşırken, bir gerileme yaşandı. Yatırımcılar, ‘Mevduat faizlerindeki azalmalar sürecek mi?’ diye merak ediyorlar. Faiz oranlarında düşüş gözlemlense de, 1 milyon TL mevduatın getirisi hâlâ asgari ücretin iki katı üzerinde bir kazanç sağlıyor…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 50 seviyesine yükseltmesi ve Türk Lirası mevduatını teşvik eden önlemler almasının ardından, mevduat faiz oranları hızla artmıştı. Ancak, TL mevduatından kazanılan faize uygulanan vergi kesintisi oranlarının yükseltilmesiyle birlikte, bankaların sunduğu TL mevduat faizleri gerilemeye başladı. Yüzde 60 civarına ulaşan faiz oranları, yüzde 54-55 aralığına geriledi. Buna rağmen, 1 milyon TL’lik mevduatın aylık kazancı hala göz alıcı bir seviyede.

FAİZ ORANLARI

FAİZ DEĞERLENDİRMESİ 

Milliyet ile yapılan bir röportajda Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, mevcut faiz oranları hakkında şunları söyledi: “Karşılama promosyonları hâlâ devam etse de, piyasa şu an için genellikle yüzde 54-55 faiz oranlarını işaret ediyor. Piyasa şu anda dengesini bulmuş gibi görünüyor. 

Bankanın politikalarına bağlı olarak değişiklik gösterse de, mevduat faizleri genelde yüzde 54-55 civarında seyrediyor.

1 MİLYON TL’NİN AYLIK KAZANCI 

Ahmet Kurtuluş’a göre, piyasadaki mevcut yüzde 54’lük faiz oranı dikkate alındığında, 1 milyon TL’lik bir mevduatın vergiler hariç aylık getirisi net olarak 43.500 ile 44.000 TL arasında bir değere sahiptir.

FAİZ ORANLARI HAKKINDA

FAİZ BEKLENTİLERİ 

Önümüzdeki 3-4 ay süresince, faiz oranlarının mevcut düzeylerde sabit kalmasını tahmin ediyoruz,” diyor sektör uzmanları. Yılın ikinci yarısında, özellikle dördüncü çeyrekte, faiz artışları yerine indirimlerin gündeme gelmesini bekliyoruz. 

Türk Lirası’nın çekiciliği artıyor ve bu durum bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Bankaların dönemsel promosyonları ve hoş geldin faizleri hariç tutulduğunda, mevduat faizlerinin daha yükseğe çıkmasını öngörmüyoruz. Ekim ayından itibaren piyasada faiz düşüşleri olabileceği öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.