Otomobil satışlarında 6 ay 6 bin kilometre kısıtlaması uzatıldı

Otomobil satışlarında 6 ay 6 bin kilometre kısıtlaması uzatıldı
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe "6 ay veya 6 bin kilometre" ile "ilan kısıtlaması" uygulamalarının 1 Ocak 2025 tarihine kadar devam edeceğini duyurdu.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv endüstrisindeki "6 ay veya 6 bin kilometre" ve "ilan sınırlaması" uygulamalarının 1 Ocak 2025'e kadar süreceğini duyurdu.

sıfır araçları

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, otomotiv piyasasında geçen yıl ve önceki yıllarda görülen spekülatif fiyat oluşumları ile stokçuluk faaliyetlerini önlemek ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa ortamı sağlamak amacıyla kararlı bir şekilde çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan satıcılar ve bireysel satıcılar tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay veya 6 bin kilometre geçmeden pazarlanması veya satılmasının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yasaklandığı yeni düzenlemeler hayata geçirilmişti.

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar ilan kısıtlamasıyla satış fiyatının üzerinde ikinci el araç pazarlanamayacak. 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi çerçevesinde otomobil yetkili bayileri ve oto galerilere 52 milyon TL, ilan kısıtlamalarını ihlal edenlere ise 90 milyon TL idari para cezası kesilmiştir.

sıfır araç hakkında

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞI İÇİN YENİ DÜZENLEME: 6 AY 6 BİN KİLOMETRE KURALI

Yeni düzenleme, ikinci el araç satışı gerçekleşecek kişiler için getirilen 6 ayda 6000 kilometre kuralı, araç satın alındıktan sonra en az 6 ay boyunca aynı sahibinde kalmasını ve bu süre içinde en az 6.000 km yol yapmasını gerektiriyor. Henüz 6 aylık süre dolmamış araçların satışı mümkün olmayacak.

İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIMINDA UYGULANACAK 6000 KM KURALI VE CEZASI

6000 Kilometre Kuralı: Kimleri Kapsıyor? İkinci el araç alım satımı ile ilgilenen herkes, Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen 6000 kilometre kuralına uymak zorundadır.

6 AY 6 BİN KİLOMETRE KURALI CEZASI

Yaptırımı 8.400 TL olarak belirlenen 6 ay kuralı cezası, yürürlüğe girdikten sonra ikinci el araç alım satımında 6 ay ve 6000 km kuralına uymayanlar için geçerlidir. Cezayı ödemekle yükümlü olanlar, satış sürecinde dikkatli olmalıdır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.