TÜİK Haziran ayı enflasyon oranını açıkladı

TÜİK Haziran ayı enflasyon oranını açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ait enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Eleştirilerin odağında yer alan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına dair enflasyon oranlarını duyurdu.

Açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bu ay %1,64'lük bir artış sergiledi ve yıllık enflasyon oranı %71,60 olarak hesaplandı.

Ekonomi uzmanlarının öngörüsü, haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)'nin %2,28 yükselmesi ve yıllık enflasyonun %72,68 olması yönündeydi. Ancak, ENAG'ın yayımladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) haziran ayında %4,27 artış gösterdi ve yıllık bazda artış %113,08'e ulaştı.

Tüketici Fiyat Endeksi

2024 yılı haziran ayı itibarıyla, eğitim alanında yaşanan yükseliş oranı %107'yi buldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla en düşük artışı %47.84 ile giyim ve ayakkabı sektörü gösterdi. Öte yandan, aynı dönemde en fazla artış gösteren kategori %107.11 ile eğitim sektörü oldu.

Harcama grupları bazında, 2024 yılının haziran ayında, bir önceki aya göre en fazla düşüşü %-0.58 ile yine giyim ve ayakkabı kategorisi yaşadı. Buna karşın, aynı ayda en yüksek artışı %3.79 ile konut harcamaları kaydetti.

Mayıs ayında %3.37 olarak kaydedilen enflasyon, yıllık bazda %75.4 olarak raporlandı.

Enflasyon Beklentileri Aşılamadı: Haziran Ayı TÜFE Oranları Tahminlerin Altında

Enflasyon rakamları tahminlerin gerisinde kaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde haziran ayı için öngörülen enflasyon oranı %2.52 olarak belirlenmişti. Ancak, AA Finans'ın Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin tahminleri, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) haziran ayında %2.28 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.