Denizanaları Karadeniz’i istila etti!
Sinop’taki 175 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridiyle, özellikle de iç liman bölgelerinde binlerce denizanası tespit edildi. Uzman isimler söz konusu artışın iklim değişikliğinin yanı sıra aşırı avcılık, istilacı olan türler ve kirlilik gibi faktörlerden kaynaklandığını vurguluyor.
"Su sıcaklığındaki artışın etkileri"
Prof. Dr. Levent Bat, kıyı bölgelerinde görülen denizanaları hakkında yaptığı değerlendirmesinde denizanalarının kıyı bölgelerinde yoğunlaşmasının iklim değişikliği ile bağlantılı olabileceğini ifade etti. “Kıyılardaki su sıcaklığının artması, denizanalarının bu bölgelere gelmesini sağlayabilir” diye konuşan Bat, aşırı avcılıktan dolayı zooplanktonla beslenen balıkların azalma göstermesinin de denizanalarının çoğalma durumuna neden olabileceğini belirtti.
"Karadeniz ekosisteminin dönüşümü"
Denizanalarının artışında etkili olan sebeplerden birisinin de Karadeniz ekosistemindeki değişimler olduğunu aktaran Prof. Dr. Bat, konuşmasında son yıllarda istilacı türlerin daha sık rastlandığını aktarırken "Gemi sintine suyu ya da gemilere yapışarak gelmiş olan türler, Karadeniz ekosisteminde yavaş yavaş değişime uğradığını gösterebilir." ifadelerini kullandı ve bu türlerin denizanaları artışına katkı sağlayabileceğini de kaydetti.
"Kirlilik etkisi"
Prof. Dr. Bat, denizanalarının artışında bir diğer etkenin kıyı bölgelerindeki kirlilik olduğunu belirtti. Evsel atıkların denizle buluşmasının besleyici elementleri artırıp denizanalarına uygun oluşturduğunu ifade eden Bat, “Tüm bu etkenlerin bir araya gelmesiyle denizanalarının yoğun olarak görülmeleri kaçınılmaz hale geliyor” diye konuştu.
Uzmanlar, Karadeniz ekosistemindeki bu değişimlerin dikkatle izlenmesi ve kirliliğin azaltılması adına önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.