Gelişmiş yapay zekâdan aptal taklidi başarısı
Berlin'deki Humboldt Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, büyük ölçekli dil modellerini (LLM'ler) kullanan bir zihin teorisi araştırmasının, yapay zekanın gerçekte olduğundan çok daha saf ve aptalmış gibi davranmasına izin verdiğini keşfettiler. Çalışma, yapay zekanın çocuk şeklinde davranması istendiğinde bunu yapabileceğini ortaya çıkardı.
Humboldt Üniversitesi'nden araştırmacı, psikodilbilim uzmanı ve çalışmanın baş yazarı Anna Maklova, konuyla ilgili açıklamasında, "Özellikle zihin teorisi önemli bir rol oynar çünkü çocuğun iç dünyasını araştırır ve basit istatistiksel kalıplarla kolaylıkla yeniden üretilemez. dedi.
"Yapay zekâ, daha aptal gibi davranma konusunda başarılı"
GPT-4'ün "gerçekte olduğundan daha az akıllı" olup olamayacağını öğrenmek için araştırmacılar yapay zekadan 1 ila 6 yaş arası bir çocuk gibi tepki vermesini istedi. 1000'den fazla deney, GPT-4 tarafından oluşturulan çocuk kişiliklerinin de tıpkı gerçek çocuklar gibi bilişsel olarak "geliştiğini" göstermiştir. Bu da yapay zekanın gerçekte olduğundan daha az akıllı olduğu izlenimini verebileceği anlamına geliyor.
Maklova ve ekibinin, makalede yapay zekaya insan özellikleri vermenin modelin anlaşılmasına yardımcı olabileceğini ancak genel olarak faydasız olduğunu ve modelin oluşturulmasında kriterlerin "iyi ya da kötü" temeline dayanmaması gerektiğini söyledi. Maklova, bu şekilde AGI (Yapay Genel Zeka) ve ASI (Süper Yapay Zeka) araştırmalarının daha güvenli hale geleceğini açıkladı.
Bu çalışma ayrıca PLOS ONE'da yayınlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.