Ankara'da Gagauzça Sözlüğü Tanıtım Etkinliği

Ankara'da Gagauzça Sözlüğü Tanıtım Etkinliği
Ankara'da düzenlenen etkinlikte Gagauzça-Gagauzça Sözlüğü tanıtıldı, önemli konuşmalar yapıldı ve kültürel etkinlikler yer aldı.

Ankara'da Gagauzça-Gagauzça Sözlüğünün Tanıtımı Yapıldı

Gagauz Türkçesi'nin açıklamalarıyla yer aldığı "Gagauzça–Gagauzça Sözlük", başkent Ankara'da tanıtıldı. Etkinlik, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından gerçekleştirildi.

Tanıtım Etkinliği ve Açılış Konuşmaları

Moldova Parlamentosu Milletvekili Ivanna Köksal'ın başkanlık ettiği bilim insanları heyeti tarafından hazırlanan sözlüğün sunumu, Moldova Dostluk Derneği tarafından basımının yapılması ile gerçekleşti.

Etkinlikte, Gagauz Yeri'nin tanıtıldığı kısa film gösteriminin ardından TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Genel Sekreter Sultan Raev'in selamlarını ileterek organizasyonun Türk kültürü ve medeniyetini koruma ve yayma misyonunu vurguladı. Yusuf, "Dünyayı tanıma aracımız olan dilimizi baş tacı etmek zorundayız. Sözlük yazı heyetinin başındaki Ivanna Hanım’a en içten teşekkürlerimi iletmek istiyorum." dedi.

Köksal'ın Önemli Mesajları

Milletvekili Köksal, "Ana dil" temalı bir şiirle başladığı konuşmasında, ana diline olan tutkusu ve bunu dünyayı tanıma aracı olarak kullanma isteğini belirtti. Gagauzça'nın UNESCO tarafından "ölmekte olan diller" listesine alındığını hatırlatarak, okullardaki derslerin zenginleştirilmesi gerektiğini ifade etti. "Dilimizi çocuklarımıza sevdirmeliyiz." dedi.

Önemli Konuşmalar ve Kültürel Etkinlikler

Toplantıda pek çok uzman, sözlüğün bilimsel değerine dair önemli açıklamalarda bulunarak katkı sağladı. Ayrıca Şahsenem ve Cem Gürdal çiftinin sahne aldığı mini konser etkinliği ve plaket takdimi hâlinde gerçekleştirildi.

Sözlüğün Özellikleri

"Gagauzça-Gagauzça Sözlük", Gagauzça ile ilgili alanında yapılan ilk bilimsel çalışma niteliğini taşımaktadır. 10 bin kelimeden oluşan bu zengin içerikli sözlük, Gagauz kültürünün korunması adına önemli bir kaynak sağlamaktadır.

Gagauz Türkçesi'nin açıklamalarıyla yer aldığı "Gagauzça–Gagauzça Sözlük" başkentte...

Gagauz Türkçesi'nin açıklamalarıyla yer aldığı "Gagauzça–Gagauzça Sözlük" başkentte tanıtıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.