Moskova Formatı'nda Afganistan Üzerine Kritik Toplantı Düzenlendi

Moskova Formatı'nda Afganistan Üzerine Kritik Toplantı Düzenlendi
Rusya, Afganistan konulu 'Moskova Formatı'nın 6. buluşmasına ev sahipliği yaptı. Dışişleri Bakanı Lavrov önemli değerlendirmelerde bulundu.

Moskova'da Afganistan ile İlgili 6. Toplantı Gerçekleşti

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Afganistan meselesine dair "Moskova Formatı" başlıklı toplantının 6.'sı yapıldı. Russya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından açılışı gerçekleştirilen toplantıda, Afganistan ile ilgilenen ülkelerin temsilcileri yer aldı.

Toplantıya Katılan Ülkeler ve Temsilciler

Toplantıya Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkelerin Afganistan özel temsilcileri katıldı. Ayrıca, Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki de toplantıda yerini aldı.

Lavrov'dan Önemli Mesajlar

Bakan Lavrov, etkinliğin başlangıcında yaptığı konuşmada, Moskova diyalog platformunun önemine dikkat çekerek, bu buluşmanın Afganistan'ın komşuları ve ilgili ülkeler arasında Kabil ile ilişki kurma noktasında önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Lavrov, “Afganistan'ın mevcut yönetimi ile pragmatik bir diyaloğun sürekliliği önemlidir.” vurgusunu yaptı.

Batı Ülkelerine Eleştiriler

Lavrov, Batı'nın Afganistan'a yönelik tutumunu eleştirerek, “Kolektif Batı”'nın bu ülkeye uyguladığı yaptırımların ve varlıkların iadesinin engellenmesinin uluslararası destek sağlamayı zorlaştırdığını belirtti.

Güvenlik ve Terörle Mücadele Vurgusu

Toplantıda, güvenlik konuları üzerinde de duruldu. Katılımcılar, Afganistan'daki terörist grupların küresel güvenliğe tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Afganistan'ın terörizmle mücadele için önlemler alması gerektiği ifade edildi.

Ortak Bildirinin Kabulü

Toplantı sonunda, katılımcılar ortak bir bildiri yayımlayarak Afganistan'daki terör tehditleri konusunda derin endişelerini dile getirdi ve ikili ile çok taraflı işbirliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Lavrov ve Muttaki Arasındaki Görüşme

Toplantının yanı sıra Lavrov, Taliban Dışişleri Bakanı Vekili Muttaki ile bir görüşme gerçekleştirdi. İki taraf arasındaki görüşmelerde Afganistan'ın iç gelişimi ve Moskova ile Kabil arasındaki işbirliği konularına değinildi.

Rusya'da Afganistan konusunda "Moskova Formatı" toplantısının 6'ncısı düzenlendi. Başkent...

Rusya'da Afganistan konusunda "Moskova Formatı" toplantısının 6'ncısı düzenlendi. Başkent Moskova'da gerçekleşen toplantı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda), Afganistan'dan Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki (solda) ile görüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.