Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Avrupa ve ABD Standartlarına Ulaştı

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Avrupa ve ABD Standartlarına Ulaştı
Türkiye, kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakalayarak önemli bir başarı elde etti.

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Önemli Bir Başarı Elde Etti

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt’a göre, Türkiye kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakaladı. Erkurt, kök hücre nakillerindeki ölüm riskinin belirgin bir şekilde azaldığını vurguladı.

Kök Hücre Nakli ve Bağışının Önemi

Prof. Dr. Erkurt, kök hücre naklinin hayat kurtarıcı bir işlem olduğu ve bu bağlamda Türkiye'nin kök hücre nakil kapasitelerinin büyük bir gelişim gösterdiğine dikkat çekti. Kendi kök hücreleriyle yapılan nakillere otolog, başkasının kök hücreleriyle yapılanlara ise allojenik denildiğini anlattı.

TÜRKÖK Projesi ile Bağışçı Bulmada Kolaylık

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesinin, kök hücre nakli bekleyen hastalar için uygun bağışçıların bulunmasında büyük bir rol oynadığını ifade etti. Türkiye’de şu anda 100'den fazla kök hücre nakil merkezi bulunmakta ve yılda yaklaşık 6 bin nakil işlemi yapılmaktadır.

Ücretsiz Hizmet ve Sağlık Turizmi

Prof. Dr. Erkurt, Türkiye’nin, kanser tedavisi kapsamında yapılan kök hücre nakillerinin tamamen ücretsiz olduğunu belirtti. SGK tarafından karşılanan bu hizmet, sağlık turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalar için de sunulmaktadır.

Kök Hücre Bağışçılığı Kolay ve Güvenilir

“Ben de bir kök hücre bağışçısıyım” diyen Erkurt, bağış yapmanın kolay bir işlem olduğunu ve bağışçıya hiçbir sağlık riski taşımadığını aktardı. Kök hücre bağışı yapmak isteyenlerin 18-50 yaş aralığında olması gerektiği belirtildi.

Kök Hücre Nakillerinde Ölüm Riski Azaldı

Erkurt, Türkiye’de kök hücre nakillerindeki mortalite oranlarının önemli ölçüde düştüğünü ve günümüzde kök hücre nakilleri için ölüm riskinin yüzde 10'un altına gerilediğini açıkladı. Bu da Türkiye'nin kök hücre alanındaki uluslararası standartları karşıladığını göstermektedir.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi...

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, akut lösemi, lenfoma, multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastaları için hayati önem taşıyan kök hücre nakli ve kök hücre bağışının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erkurt, Türkiye'nin artık kök hücre nakillerinde çok yüksek bir tecrübeye ve altyapıya sahip olduğunu, Avrupa ve ABD standartlarında hizmet sunduğunu bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.