Türkiye'nin BRICS Üyeliği ve TBMM Başkanı Kurtulmuş'un Açıklamaları

Türkiye'nin BRICS Üyeliği ve TBMM Başkanı Kurtulmuş'un Açıklamaları
Kurtulmuş, Türkiye'nin BRICS ile ilişkilerinin dünya barışına katkı sunacağını vurguladı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan BRICS Açıklamaları

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin BRICS'e katılımının dış politika fırsatlarını artıracağını belirtti. Kurtulmuş, "Türkiye'nin BRICS'le olan irtibatı, dünya barışına çok daha ciddi bir katkı sunacaktır," ifadelerini kullandı.

Türkiye-Rusya İlişkileri

Kurtulmuş, Türkiye'nin Rusya ile olan dostluk ilişkisini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki ülke arasında oluşturdukları dostluk köprüsü ile pekiştirdiğini açıkladı. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşılması gibi hedeflerin de altını çizdi.

TBMM'nin Gücü

Kurtulmuş, TBMM'nin kuruluşunun tarihsel önemine vurgu yaparak, "TBMM, devlet kuran bir parlamentodur ve bunun en önemli özelliklerinden biridir." dedi. Türkiye'nin çok partili demokrasiye 1950 yılında geçiş yaptığını hatırlatarak, Türk demokrasisinin birçok zorluğa karşı direnç gösterdiğini ifade etti.

Yeni Dönem ve Çok Kutupluluk

Kurtulmuş, dünya düzeninin çok kutuplu bir hale geldiğini ve bu dönüşümde Türkiye'nin de aktif bir rol oynaması gerektiğini söyledi. BRICS, bu yeni yapı içerisinde Türkiye için stratejik bir platform olarak değerlendiriliyor.

Dünya Barışı İçin Türkiye'nin Çabaları

Kurtulmuş, Türkiye'nin dünya barışını sağlama konusundaki kararlılığını vurguladı. Özellikle Rusya-Ukrayna geriliminde Türkiye’nin arabuluculuk rolünü üstlendiğini belirtti ve Gazze’de yaşanan krizdeki insani yardımların önemli olduğunu ifade etti.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin Önemi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Türkiye'nin enerji güvenliğine katkı sunacağını açıklayan Kurtulmuş, projede bazı gecikmeler yaşansa da 2025’te ilk kısımların elektrik üretimine başlamasını beklediklerini ifade etti.

Rus Turistlere Türkiye'de Yapılacaklar

Kurtulmuş, Rus turistler için Türkiye’nin sunduğu turistik zenginliklerin altını çizerken, 2023'te 6,3 milyon Rus vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Akademisyenlik ve Siyaset

Kurtulmuş, akademisyenlik ve siyasetteki deneyimlerini karşılaştırarak, insanlığa hizmet etme amacının her alanda geçerli olduğunu ifade etti.

Rusya'daki temaslarını sürdüren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş (solda), Rusya'nın resmi haber ajansı...

Rusya'daki temaslarını sürdüren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş (solda), Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a röportaj verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.