Uzmanlardan Su Krizi Alarmı: Acil Önlemler Alınmazsa Gıda Üretimi Tehlikede

Uzmanlardan Su Krizi Alarmı: Acil Önlemler Alınmazsa Gıda Üretimi Tehlikede
Uzmanlardan Su Krizi Alarmı: Acil Önlemler Alınmazsa Gıda Üretimi Tehlikede

Yeni yayınlanan Küresel Su Ekonomisi Komisyonu raporu, dünya genelinde su krizinin giderek derinleşeceğini ortaya koydu. Uzmanlar, su kaynaklarının korunması ve tatlı su ekosistemlerinin tahribatının durdurulması için acil önlem alınmaması halinde hızla artan bir su krizinin gezegenimizi etkisi altına alacağını vurguladı. Rapora göre, önümüzdeki 25 yıl içinde dünya genelindeki gıda üretiminin yarısından fazlası risk altında.

Dünya nüfusunun yarısının şu anda su kıtlığı ile karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, iklim krizi nedeniyle bu sayının artması bekleniyor. Gelecek on yıl içinde tatlı su talebinin arzdan %40 oranında fazla olacağı ifade edildi. Hükümetlerin ve uzmanların insana gerekli su miktarını büyük ölçüde hafife aldığını gösteren rapor, her bireyin sağlığı için günde 50 ila 100 litre suya ihtiyaç duyduğunu, ancak onurlu bir yaşam için bu miktarın yaklaşık 4 bin litreye kadar çıkması gerektiğini belirtiyor.

Rapor, suyun dünya üzerindeki nemin bir bölgeden diğerine taşındığı "atmosferik nehirler" aracılığıyla hareket ettiğini ortaya koydu. Dünyadaki yağışların yarısının, sağlıklı bitki örtüsüne sahip ekosistemlerdeki bulutların üretiminden geldiği ve bu sistemlerin başlıca yararlanıcılarının Çin ve Rusya olduğu vurgulandı. İhracatçı ülkeler ise karasal su kütlelerini destekleyen Hindistan ve Brezilya olarak sıralandı. Uzmanlar, bu durumu göz önünde bulundurarak, dünya genelinde su krizinin ciddiyetine dikkat çekiyor ve acil eylem çağrısı yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.