Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı İçin Paketli Ürün Tüketimi Sınırlanmalı

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı İçin Paketli Ürün Tüketimi Sınırlanmalı
Paketli gıda tüketimi çocukların diş sağlığını olumsuz etkiliyor, uzmanlar sınırlama öneriyor.

Uzmanından Ağız ve Diş Sağlığı Tavsiyeleri

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden Dr. Zeynep Öztürk, çocukların ağız sağlığını korumak için paketli gıda tüketiminin sınırlanması gerektiğini vurguladı. Öztürk, "Paketli gıda tüketimini tamamen engellemek zor olsa da, ailelerin çocukların dişlerini fırçalamaları konusunda daha dikkatli olmaları lazım," şeklinde konuştu.

Diş Kontrolü ve Beslenme Düzeni

Dr. Öztürk, çocukların diş sağlığını korumak için düzenli diş muayenesine gitmeleri gerektiğini belirterek, "1 yaşından itibaren gece beslenmesinin kesilmesi gerekir," dedi. Ayrıca, dişlerin ilk sürmesinden itibaren yumuşak fırçalarla veya temiz gazlı bezle her beslenme sonrası temizlik yapılmasının önemli olduğunu ekledi.

Aile Desteği ve Fırçalama Alışkanlıkları

Öztürk, çocuklarda diş fırçası ve macunu kullanımının önemini vurgulayarak, özellikle 10 yaşına kadar ailelerin fırçalama süreçlerinde çocuklara destek olmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, günde iki kez, kahvaltı sonrası ve yatmadan önce diş fırçalama alışkanlığının kazanılması için ebeveynlerin çocuklarla birlikte bu eylemi gerçekleştirmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Ağız Sağlığı ve Hastalıklar Arasındaki İlişki

Dr. Zeynep Öztürk, bazı sistemik hastalıkların diş çürüklerine yatkınlık oluşturabileceğine dikkat çekerek, diş tedavilerinin kaçınılmaz olduğunu ve küçük yaşlarda ağız hijyenine dikkat edilmesini önerdi.

Erken Diş Kaybı ve Beslenme

Erken yaşta diş kaybının önlenmesi için diyet kontrolünün kritik olduğuna dikkat çeken Öztürk, günümüzde artan paketli gıda tüketiminin diş çürüğü oranlarını artırdığını ifade etti. Süt dişlerinin estetik ve beslenmenin yanı sıra daimi dişler için yer tutucu önemine değinerek, "Erken diş kayıplarının alttan gelecek dişlerin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için oldukça kritik olduğunu unutmamalıyız," dedi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep...

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürk, çocukların dişlerinde çürüklere neden olan ve ağız sağlığını bozan paketli gıda tüketiminin sınırlanması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.