Dünya Sağlık Örgütü zayıflama ilaçlarına karşı uyardı

Dünya Sağlık Örgütü zayıflama ilaçlarına karşı uyardı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kilo verme amaçlı sahte Ozempic'e karşı küresel bir uyarı yayınladı ve bu tür ilaçların web sitesi önerilerine uygun olarak değil, yalnızca doktor tavsiyesi altında kullanılması gerektiğini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bazı ülkelerde tip 2 diyabet ve obeziteyi tedavi etmek için kullanılan bir ilaç türlerindne biri olan sahte semaglutid hakkında bir tıbbi cihaz uyarısı yayınlandı.

DSÖ, son dönemde semaglutid ailesinden kilo vermede yaygın olarak kullanılan bir ilaç olan Ozempic'in sahte versiyonlarına karşı uyarıda bulunarak, sağlığa zararlı olduğunu vurgulayarak küresel bir uyarı mesajı hazırladı. Ozempic gibi ilaçların iştahı bastırdığı ve kan şekerini düşürdüğü için bazı ülkelerde kilo verme amaçlı sıklıkla reçete edildiğini hatırlatan DSÖ, mesajında "Sahte ürünler insan vücuduna olumsuz etki yapabilir. Ürünler gerekli içerikleri içermiyorsa, sahte ilaçlar kontrolsüz kan şekeri seviyeleri ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı durumlarda enjeksiyon cihazları, insülin gibi açıklanmayan başka aktif bileşenler içerebilir ve bu da bir takım beklenmedik sağlık risklerine ve komplikasyonlara neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü zayıflama ilaçlarına karşı uyardı

DSÖ'nün Küresel Gözetim ve Gözetim Sistemi (GSMS), sahte ürünlerin 2022'den itibaren artacağını tespit etti. Örgüte yönelik ilk resmi uyarı daha sonra DSÖ İlaç ve Sağlık Ürünlerine Erişimden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı tarafından yapıldı. Yukiko Nakatani, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında "DSÖ, sağlık profesyonellerine, düzenleyicilere ve kamuoyuna bu sahte ilaç gruplarından haberdar olmalarını tavsiye ediyor. İlgili makamların rapor edilmesini talep ediyoruz." dedi.

Ozempic'in de içinde bulunduğu Semaglutide, pahalı olması nedeniyle şu anda Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği diyabet tedavileri arasında yer almıyor. DSÖ ayrıca Ozempic'in bazı web sitelerindeki şüpheli tavsiyelere dayanarak alınmaması gerektiğini ve yalnızca doktor tavsiyesi üzerine alınabileceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.