Mikroplastikler Kalp Krizi ve İnme Riskini Artırıyor

Mikroplastikler Kalp Krizi ve İnme Riskini Artırıyor
Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Altay, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Mikroplastiklerin Sağlığa Etkileri

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nın Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Altay, vücuda giren mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini artırdığının altını çizdi.

Günlük Yaşamda Mikroplastiklere Maruz Kalma

Prof. Dr. Altay, plastik materyallerin günlük hayatta yaygın bir şekilde kullanıldığını belirterek, "Yediğimiz yemeklerin kaplarından içtiğimiz su şişelerine kadar bu plastiklere maruz kalıyoruz. Mikroplastiklerin varlığı her geçen gün artmakta," dedi.

Araştırma Bulguları

Şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkileri gözlemlendi. New England Journal of Medicine gibi prestijli tıp dergilerinde yayımlanan araştırmaya göre, 257 hastanın damarı incelendiğinde, 150'sinin şah damarından çıkarılan materyalinde mikroplastiklere rastlandı.

Risk Faktörleri

Mikroplastiklerin inme, kalp krizi ve ölüm riskini artırdığını söyleyen Altay, "Araştırma kapsamında mikroplastik bulunan hastalar, diğer gruba göre 4.5 kat daha fazla riske sahip. Bu durum son derece tedirgin edici," ifadesini kullandı.

Küresel Sorunlar

Prof. Dr. Altay, mikroplastiklerin en derin denizlerde ve yüksek zirvelerde bile var olduğuna dikkat çekerek, bu durumun sağlık sorunlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. "Bu nedenle hem bireysel hem de toplumsal olarak plastik materyallerden uzak durup, çevreyi koruma bilincini artırmalıyız," diye ekledi.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.